Our Network|31.10.2018 16:25

Μπενάκη: Ξεναγήσεις και παιδική ζωγραφική για τον Μόραλη

Newsroom

Από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, το φιλότεχνο κοινό συρρέει στην έκθεση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Γιάννη Μόραλη, στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της Πειραιώς 138.

Σκοπός της έκθεσης, που ήδη έχει σημειώσει επιτυχία από άποψη προσέλευσης, είναι να παρουσιάσει συνολικά το έργο του Γιάννη Μόραλη και να ανιχνεύσει έτσι το οπτικό του σύμπαν. Η διάταξή της είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον Μόραλη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000.

Από τα φοιτητικά του χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών, τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής, τη συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και το Παρίσι και τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, έως τη συνεργασία του με την Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κάρολο Κουν, τη συμμετοχή του στη Biennale Βενετίας του 1958, τη φιλοτέχνηση των όψεων του ξενοδοχείου Hilton και τόσα άλλα ορόσημα της καλλιτεχνικής πορείας του.

Η έκθεση φιλοξενεί περίπου 200 έργα ζωγραφικής, από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, συνολικά 400 εκθέματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2019.

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 6-10 χρονών, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από τη ζωγραφική του Γιάννη Μόραλη. Πληροφορίες για το πότε οργανώνονται από το μουσείο στο www.benaki.gr 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από ξεχωριστούς καλεσμένους. Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 12:00 η ξενάγηση θα γίνει από τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Ξεναγήσεις Νοεμβρίου 

  • Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 19:00 – Ξενάγηση από τον ζωγράφο Θανάση Μακρή
  • Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 12:00 – Ξενάγηση από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη
  • Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 12:00 – Ξενάγηση από τον ζωγράφο Μάκη Θεοφυλακτόπουλο
  • Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 19:00 – Ξενάγηση από τον ζωγράφο Γιώργο Χατζημιχάλη
  • Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 12:00 – Ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Νίκο Παΐσιο
  • Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 12:00 – Ξενάγηση από τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Περισσότερες πληροφορίες για τις ξεναγήσεις στην έκθεση στο www.benaki.gr / hashtag έκθεσης #MoralisBM.

Γιάννης ΜόραληςΜουσείο Μπενάκη