Our Network|06.11.2018 13:20

Καστοριά: Ολοκληρώθηκε το 3ο Fur Shopping Festival

Τίμος Φακαλής

Σημαντική οικονομική ανάσα στους γουναράδες της Καστοριάς-σε μια νεκρή περίοδο για τις πωλήσεις γούνας-έδωσε το 3ο Fur Shopping Festival το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή (04/11) στην ομώνυμη Μακεδονική πόλη προσελκύοντας 365 εμπορικούς επισκέπτες από 30 χώρες. Το 60% των εμπορικών επισκεπτών προέρχονταν από την Ρωσία ενώ ένα 17% από την Ουκρανία. Γούνινα παλτά, αξεσουάρ, σακάκια και γιλέκα από γούνα είχαν την τιμητική τους από επιχειρηματίες οι οποίοι άρπαξαν την ευκαιρία και έκαναν αγορές της τελευταίας στιγμής, συμπληρώνοντας τα εμπορεύματά τους λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Η οικονομική κρίση στο εσωτερικό της Ρωσίας αλλά και η στροφή των Κινέζων σε άλλες επενδύσεις όπως το real estate ευθύνονται για την πτώση των τιμών εώς και 70% στα προϊόντα γούνας όπως τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών της περιοχής "Προφήτης Ηλίας", Ιωάννης Κορεντσίδης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά περνά μια δύσκολη φάση καθώς έχει καταρρεύσει η ζήτηση από το εξωτερικό. Ενδεικτικό της καθοδικής πορείας του κλάδου γούνας είναι η σημαντική μείωση των εξαγωγών η οποία κυμάνθηκε φέτος στα 35-40 εκατ. δολάρια έναντι των 400 εκατ. δολαρίων το 2013. Σήμερα λειτουργούν 1.000 με 1.500 μονάδες γουνοποιίας σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970-1980 όπου λειτουργούσαν περισσότερες από 10.000 στη χώρα. Η γουνοποιία ωστόσο είναι από τους ελάχιστους κλάδους εργασίας που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, με το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος να γίνεται με το χέρι.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου (2-4/11) τις πύλες του Εκθεσιακού Κέντρου Γούνας στην Καστοριά συμμετείχαν 80 Έλληνες εκθέτες και πέρασαν συνολικά 365 εμπορικοί επισκέπτες από 30 χώρες μεταξύ των οποίων από τον Καναδά, την Κίνα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Με αφορμή το 3rd Fur Shopping Festival πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, που για πρώτη φορά συνεδρίασε εκτός Αττικής, θέτοντας οι γουνοποιοί – επιχειρηματίες ζητήματα που αφορούν τη αγορά της Κίνας. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην 44η Έκθεση Γούνας η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 2 εώς τις 5 Μαΐου 2019. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός το οποίο συμπεριλαμβάνεται μάλιστα στα τρία κορυφαία του κλάδου διεθνώς σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη.

Φωτογραφίες:Kastoria International Fur Fair (Facebook)

Καστοριάφεστιβάλγούνα