Our Network|06.04.2019 14:09

#ASF19: Τελευταίες μέρες για το Athens Science Festival 2019

Newsroom

«Κάτι αλλάζει!», είναι το σύνθημα του φετινού 6ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (Athens Science Festival 2019) στην Τεχνόπολη, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Απριλίου. 

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). 

Ο κόσμος αλλάζει, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Η επιστήμη, η τεχνολογία, οι τέχνες, η ανθρώπινη εργατικότητα, δημιουργούν νέους θαυμαστούς δρόμους, νέες προοπτικές αλλά και νέες προκλήσεις. Αποτέλεσμα; Χρειάζεται, ατομικά αλλά και κοινωνικά, να αναθεωρούμε και να αναπροσαρμόζουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη γνώση και την καθημερινή μας ζωή. Στον 21ο αιώνα, η προσαρμοστικότητα και η συνεχής αλλαγή δεν είναι μόνο γόνιμες και εμπνευστικές– είναι, πλέον, αναγκαίες.

Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκονται η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία. 

Ρατσισμός και σεξισμός: Είναι ένοχη η Τεχνητή Νοημοσύνη; (6 Απριλίου 2019 στις 20:30)

Η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο βήμα της τεχνολογικής προόδου με ποικίλα οφέλη. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις της στην κοινωνία που ακόμα είναι δύκολο να απαντηθούν. Ο Alexander Fefegha,technologist και συνιδρυτής του Comuzi design & innovation studio, ερευνά τις ηθικές προεκτάσεις της «εισβολής» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, και πιο συγκεκριμένα τις προκατάληψεις που αφορούν στη φυλή και το φύλο. Τι συμβαίνει όταν αυτές «τρυπώνουν» στους αλγοριθμους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και επηρεάζουν σημαντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα δικαστικές ποινές; Μπορούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνουν όργανα φυλετικών ή βασισμένων στο φύλο προκαταλήψεων; Θα πρέπει να ανησυχούμε ή μήπως υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να εξασφαλίσουμε τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας;

Η προκατάληψη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζεται κυρίως στα δεδομένα ή στο αλγοριθμικό μοντέλο, επομένως η ποιότητα των δεδομένων με τα οποία εκπαιδεύονται τα συστήματα αυτά καθορίζει και τον βαθμό αμεροληψίας τους. Τα «κακά» δεδομένα μπορεί να περιέχουν λανθάνουσες προκαταλήψεις φύλου, φυλής ή άλλου τύπου. Πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκπαιδευτεί και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας δεδομένα αμφιβόλου «αμεροληψίας». Στην ομιλία του στο Athens Re-Science Festival, ο Alexander Fefegha μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να περιορίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων συστημάτων και στη σημασία της εκπαίδευσης των συστημάτων του παρόντος και του μέλλοντος με δεδομένα απελευθερωμένα από προκαταλήψεις.

Φωτογραφία: medium.com/@fefegha

Ο Alexander Fefegha είναι συνιδρυτής και επικεφαλής παραγωγής στο Comuzi, ένα στούντιο σχεδιασμού και καινοτομίας που ασχολείται με τις κοινωνικές προεκτάσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών. Μερικοί από τους πελάτες της Comuzi είναι η Nike, η ASOS, η Uber, το BBC, το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου, το Ustwo, το Δασικό Συμβούλιο Waltham και το NHS. O Alexander είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνά του πάνω στις ηθικές προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, την αλγοριθμική προκατάληψη σε σχέση με τη φυλή και το φύλο και τη διερεύνηση των μελλοντικών τεχνολογικών διεπαφών με τις οποίες θα αλληλεπιδρούμε. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Καινοτομία από το Central St Martins.

Τίτλος ομιλίας: Προκαταλήψεις στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης // Ημερομηνία & Ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 20.30.
Η ομιλία του Alexander Fefegha στο Athens Re-Science Festival πραγματοποιείται με την υποστήριξη του British Council.

167 ημέρες πάνω από τον Γαλάζιο Πλανήτη (7 Απριλίου 2019 στις 20:00)

Πώς φαίνεται η Γη μας από το μακρινό διάστημα; Είναι άραγε τόσο όμορφη όσο τη βλέπουμε εμείς από κοντά; Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουμε όταν υψώνουμε τα μάτια στον απέραντο ουρανό. Είναι η στιγμή που αναρωτιώμαστε τι να κρύβεται πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται κι η καρδιά χτυπά πιο δυνατά, καθώς κοιτάμε με θαυμασμό και δέος τους λίγους τυχερούς που κατάφεραν να αντικρίσουν τον πλανήτη μας, αλλά και τη ζωή, από μια άλλη προοπτική.

Ο Βετεράνος του διαστήματος και αστρονταύτης της NASA Clayton C. Anderson είχε την ευτυχία να περάσει 167 ημέρες αιωρούμενος πάνω από τον γαλάζιο πλανήτη, να κατανοήσει την ευθραυστότητά του και να θαυμάσει την ομορφιά της Γης! Στην ομιλία του στο Athens Re-Science Festival 2019 μας επιφυλάσσει ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, με φωτογραφίες από την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διηγήσεις για τη ζωή πάνω σε ένα από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κι ένα ξεχωριστό υποθετικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων σχετικά με την παγκόσμια γεωγραφία.

Φωτογραφία: Facebook @Clayton C. Anderson

Ο αστροναύτης Clayton C. Anderson (Astro Clay) εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) για τριάντα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια ως μηχανικός και δεκαπέντε ως αστροναύτης. Από το 2013 που συνταξιοδοτήθηκε από τη NASA, έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και διεθνώς, εστιάζοντας σε θέματα ηγεσίας, εκπαίδευσης, STEAM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά) και ομαδικότητας. Είναι ο συγγραφέας τριών βιβλίων: The Ordinary Spaceman: From Boyhood Dreams to Astronaut (που δημοσιεύθηκε το 2015), A is for Astronaut: Blasting Through the Alphabet (που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018) και It’s a Question of Space: An Ordinary Astronaut’s Answers to Sometimes Extraordinary Questions (που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.AstroClay.comwww.AstronautClayAnderson.com, ή στο twitter @Astro_Clay.

Τίτλος ομιλίας: Για την ομορφιά της Γης // Ημερομηνία & Ώρα: Κυριακή 7 Απριλίου 2019, 20.00.
Η ομιλία του Clayton C. Anderson στο Athens Re-Science Festival πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Athens Science FestivalASF19