Our Network|23.10.2018 14:40

Street art από το Μεξικό στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη»

Newsroom

Με πολύχρωμα γκράφιτι από το εξωτικό Μεξικό γέμισε ο Σταθμός του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» στο πλαίσιο της πρώτης «Συνάντησης Νέων Ελλάδα - Μεξικό», ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες. Καλλιτέχνες από το Μεξικό, αλλά και την Ελλάδα, εκφράστηκαν με έργα street art σε τέσσερις τοίχους του σταθμού, μεταλαμπαδεύοντας τα δικά τους συναισθήματα για την ειρήνη!

Συγκεκριμένα, δύο Μεξικανοί, ο Αλφρέντο «Λίμπρε» Γκουτιέρες και ο Χαϊμέ Κάρμπο και δύο Ελληνες, ο Νίκο Νέσκε και ο Simple G αποτύπωσαν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις τους πάνω σ' αυτόν τον πρωτότυπο καμβά, με τον οποίο έρχονται σε οπτική επαφή καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας. Φυσικά, η θέση των τοιχογραφιών δεν είναι τυχαία. Έχει συμβολική σημασία γιατί ο σταθμός «Ειρήνη» αποτελεί τον σταθμό πρόσβασης στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, ένα στάδιο που χτίστηκε για να συγκεντρώσει διαφορετικά έθνη, ώστε να γιορτάσουν τις κοινές τους αξίες φιλίας, ομόνοιας και ειρήνης.

Το δρώμενο άνοιξε ένα κανάλι επικοινωνίας για ιδέες και καλλιτεχνικές προτάσεις με σκοπό την δημιουργία νέων πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της νεολαίας των δύο εθνών και διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (AMEXCID), της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ) και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Πρεσβείας του Μεξικού για την παρουσίαση των γκράφιτι, στην οποία παραβρέθηκαν ο Μεξικανός πρέσβης Ντανιέλ Ερνάντες-Γιόζεφ, ο πρόεδρος των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) Σταύρος Στεφόπουλος, ενώ την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, εκπροσώπησε η κυρία Μάτα Κωνσταντάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Χιλής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και του Παναμά.

street artΜεξικό