Παιδεία|17.12.2018 19:29

Αύξηση 159% των περιστατικών κατά θρησκευτικών χώρων

Νικολίτσα Τρίγκα

Σημαντική αύξηση των περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας σε σχέση με το 2016, τόσο από άποψη απόλυτου αριθμού (αύξηση κατά 159% των περιστατικών) όσο και πληττόμενων θρησκευτικών κοινοτήτων, προκύπτει από σχετική έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Το 2016 σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το 2017 εις βάρος οκτώ θρησκευτικών κοινοτήτων.

Όπως τονίζεται  τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα και μετά ακολουθούν τα περιστατικά εις βάρος χώρων των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία (όπως είναι γνωστό, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι πάνω από το 95% του πληθυσμού).  

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι, ενώ οι Έλληνες Εβραίοι είναι το 0,05% του συνολικού πληθυσμού, σημειώνεται σταθερά δυσανάλογος αριθμός περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ιουδαϊσμού (2% για το 2017). Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα.

Όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας, η έκδοση επί τρία συνεχή έτη της Έκθεσης για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα, τους μηχανισμούς και τη θέληση όχι μόνο να καταγράφει στοιχεία για να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση, αλλά έχει και την οντολογική ασφάλεια και αυτοπεποίθηση να δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και ολόκληρη η Έκθεση μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

θρησκευτικοί χώροιυπουργείο Παιδείας