Παιδεία|20.12.2018 21:23

Ενωση Ελλήνων Ερευνητών: Η γραφειοκρατία σκοτώνει την έρευνα

Νικολίτσα Τρίγκα

Η γραφειοκρατία σκοτώνει την έρευνα, καταγγέλλει η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών σε επιστολή, που έστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Χρειάζονται επτά υπογραφές για δαπάνη των 100 ευρώ  και πολλές εβδομάδες μέχρι να εγκριθεί», λένε οι ερευνητές  και υπογραμμίζουν ότι οι διατάξεις του Ν. 4485/2017 και ο τρόπος εφαρμογής τους, στα Ερευνητικά Κέντρα, έχουν ήδη οδηγήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες σε αδιέξοδο.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες,  οι ερευνητικοί φορείς της χώρας μετατρέπονται από φορείς υλοποίησης έρευνας και νέας γνώσης σε κέντρα λογιστικών διεκπεραιώσεων. Όσοι ερευνητές επιμένουν ακόμη να υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις νεόφερτες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις ερευνητικές απαιτήσεις των έργων και στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή έργα.

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι ερευνητές  αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε, κύριε Πρωθυπουργέ, με τη φράση σας ‘’Το τέλος της κρίσης περνά μέσα από την έρευνα’’ τροφοδοτήσατε με ελπίδες την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα για την προώθηση μιας νέας εποχής στην ερευνητική πολιτική, απαλλαγμένης από στρεβλώσεις προηγούμενων δεκαετιών. Δυστυχώς, όμως, οι όποιες προσδοκίες ανατρέπονται, καθώς ‘’Η γραφειοκρατία σκοτώνει την έρευνα’’», καταλήγει η επιστολή της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών.

επιστολή στον Αλέξη ΤσίπραΕνωση Ελλήνων Ερευνητών