Παιδεία|02.11.2020 14:57

Πανεπιστήμια: Μέτρα φύλαξης και προστασίας παίρνουν κυβέρνηση και πρυτάνεις μετά την ΑΣΟΕΕ

Νικολίτσα Τρίγκα

Στις 16;00 θα πραγματοποιηθεί, η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, υπουργών και πρυτάνεων προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα, που αφορούν στην ασφάλεια των ΑΕΙ, μετά την επίθεση, σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, γεγονός, που έχει προκαλέσει σφοδρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Η επίθεση στον πρύτανη "ξεχείλισε το ποτήρι" και για την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία τώρα αναζητά λύσεις σε συνεργασία με τα επίσημα όργανα της Πολιτείας. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, θα λάβουν μέρος οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων καθώς και οι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας «ο απαράδεκτος, φασιστικός, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστήμιων».

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι πανεπιστημιακοί ζητούν την ποινική δίωξη των δραστών και για την υπόθεση ήδη έχει υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην επικήρυξη των δραστών της ενέργειας, με αμοιβή 100.000 ευρώ σε όποιον πολίτη παράσχει στοιχεία και πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

«Η προχθεσινή επίθεση παραπέμπει σε φασιστικές πρακτικές, παρόμοιες με εκείνες που πρόσφατα καταδικάσθηκαν από σύσσωμο το πολιτικό φάσμα και από το σύνολο της κοινωνίας. Ως τέτοιες οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε και να τις απορρίπτουμε, μέχρις ότου απαλλαγούν τα Πανεπιστήμια από αυτές. Ελπίζουμε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ποινική δίωξη των δραστών», ανακοίνωσε και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με την υπογράμμιση ότι: Η διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και του κύρους των Πανεπιστημίων μας και η προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας από έκνομες ενέργειες που στοχοποιούν μέλη της πρέπει να αποτελούν κοινούς στόχους.

Μέτρα ζητούν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Οι φοιτητές του Οικονομικού, ζητούν από την Πολιτεία να δράσει άμεσα με ένα σχέδιο φύλαξης των Πανεπιστημίων αλλά και με την επίσημη καταγραφή-κοινοποίηση κάθε περιστατικού βίας σε ΑΕΙ μέσω αποκλειστικού αριθμού καταγγελιών για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές τονίζουν τα εξής: Καταδικάζουμε απερίφραστα την βία και τον αυταρχισμό. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα σε μία Δημοκρατική κοινωνία. Επιθυμούμε όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα στις αίθουσες της, στις συνελεύσεις αλλά και γενικότερα χωρίς να βρίσκεται διαρκώς υπό τον φόβο του προπηλακισμού και της στοχοποίησης. Ας είναι η αποτρόπαια αυτή πράξη, η αρχή του τέλους.

ΑΣΟΕΕπανεπιστήμιαΚυριάκος ΜητσοτάκηςφύλαξηΑΕΙπρυτάνεις