Παιδεία|13.11.2020 15:12

Πολυτεχνείο: Κλειδώνουν τις πόρτες τους τα πανεπιστήμια στις 17 Νοέμβρη

Νικολίτσα Τρίγκα

Kλειστά θα παραμείνουν όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας, τη Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Νοεμβρίου για την αποφυγή επεισοδίων, τιμώντας όμως την επέτειο του Πολυτεχνείου με άλλους τρόπους (διαδικτυακά, με ανακοινώσεις κ.α).Την ίδια ώρα όμως κάποιοι επιμένουν να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη πορεία τηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα, όπως λένε!.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι δεν θα γίνει η πορεία και ότι θα αποτραπεί κάθε σχετική προσπάθεια, τόσο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όσο και πολλοί ακόμη φορείς, επιμένουν στην πραγματοποίηση της πορείας, ενώ η χώρα μας και το σύστημα υγείας δοκιμάζονται σκληρά. Ο φόβος για «παρατράγουδα» οδήγησε τα πανεπιστήμια ν΄ αναστείλουν τις διοικητικές και εκπαιδευτικές τους διαδικασίες για δύο μέρες, ενώ το Οικονομικό πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα Παρασκεύη 13 του μήνα, τις κτιριακές εγκαταστάσεις του, έως και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. Ανάλογες αποφάσεις έλαβε και το ΕΜΠ, κλείνοντας όλα του τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Το ίδρυμα λόγω των μέτρων, που έχουν αποφασισθεί και το lockdown δεν θα πραγματοποιήσει φέτος τις καθιερωμένες εκδηλώσεις εορτασμού μέσα στο ίδρυμα,και κατά πάσα πιθανότητα οι εκδηλώσεις τιμής θα γίνουν με άλλους τρόπους ώστε να έχουν την ευχέρεια και οι πολίτες -που φέτος δε θα μπορέσουν να καταθέσουν ούτε ένα λουλούδι-διαδικτυακά να τις παρακολουθήσουν. Παρ' όλα αυτά και παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, το ΜΑΣ (ΚΚΕ) σε ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες στην πορεία και υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου θα πέσει στο κενό. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ακουστούν δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Φέτος στις 17 Νοέμβρη, το μήνυμα θα είναι πιο ηχηρό.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος προετοιμάζουμε τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του αντιιμπεριαλιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου, τη διοργάνωση της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέγοντας ότι «στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας» αλλά και φορείς, όπως για παράδειγμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα - Καισαριανής – Παγκρατίου «Ροζα Ιμβριώτη», που oργανώνει τη συμμετοχή του στην πορεία την Τρίτη 17 Νοέμβρη.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι όλοι όσοι διοργανώνουν συμμετοχή στην πορεία δηλώνουν, ότι θα «πάνε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας». Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έχει ζητήσει να μη γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου καθώς η κατάσταση στη χώρα μας είναι κρίσιμη και απευθύνει κάλεσμα προς τους φοιτητικούς συλλόγους και τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου να πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα θεωρεί «αυτονόητο πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία πορεία», ενώ τονίζει πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα μέτρα προστασίας υπαγορεύουν την αναστολή των μη απαραίτητων μετακινήσεων.

Κλειστά τα Πανεπιστήμια

Tα πανεπιστήμια όλης της χώρας, όπως πάντα τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά λαμβάνουν πρωτοβουλίες, ώστε ν' αποφύγουν έκτροπα και να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Οπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «χαιρετίζει την 47η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 η κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί κατά μόνας.

Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση του Γεωπονικού πανεπιστημίου και όπως αναφέρει ο πρύτανης κ. Σπύρος Κίντζιος: Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμώντας την 47η Επέτειο του Πολυτεχνείου και σεβόμενο τους αγώνες για ένα Πανεπιστήμιο, που δεν θα είναι άσυλο ανομίας και βίας, αλλά χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σεβασμού στη διαφορετική άποψη, αποφασίζει την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου για τη Δευτέρα 16/11/20 και Τρίτη 17/11/20.Oπως αναφέρει το Πρυτανικό Συμβούλιο του ιδρύματος: Η Ιστορία δεν είναι σκονισμένα βιβλία και γεμάτα φύλλα χαρτί. Η Ιστορία δεν είναι αφηγήσεις στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα. Η Ιστορία δεν είναι στάσιμη. Είναι ζωντανή και γράφεται καθημερινά. Η Ιστορία αλλάζει (ενίοτε δε επαναλαμβάνεται). Το σύνθημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, να ξαναδιαβάζεται από κάθε νεότερη γενιά, να αποκτά νέες διαστάσεις. Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, είναι παρόν εν  μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας και της προσπάθειας του Ελληνικού Πανεπιστημίου να σταθεί στο ύψος των πρωτόγνωρων εκπαιδευτικών απαιτήσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Ελληνικού Πανεπιστημίου να αποφασίζει για την προστασία του στο πλαίσιο της αυτοτέλειας και του αυτοδιοίκητου.

Είμαστε υπέρ της φύλαξης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας, μέσω της ενισχυμένης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης, το οποίο, σε διαρκή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, τη Σύγκλητο, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και το φοιτητικό σύλλογο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοίνωσε επίσης ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, θα παραμείνουν κλειστές από Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 έως και Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020.Η εκπαιδευτική λειτουργία θα διεξάγεται κανονικά σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο».

Πολυτεχνείοεπέτειος Πολυτεχνείου17 Νοεμβρίουπανεπιστήμια