Παιδεία|01.12.2020 16:11

Κορονοϊός: Task Force στο υπουργείο Παιδείας για τα ύποπτα κρούσματα

Νικολίτσα Τρίγκα

Στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας μεταφέρθηκε η ομάδα συντονισμού Task Force για τα σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ και είχε ως έδρα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ομάδα αυτή έχει δημιουργηθεί με σκοπό να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία εν μέσω πανδημίας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την εκπαιδευτική κοινότητα σε σοβαρά ζητήματα τα οποία καθημερινά προκύπτουν. Συγκεκριμένα, στο έργο της ομάδας είναι η υποστήριξη των υπεύθυνων κορονοϊού των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, καθώς, επίσης, και η πληροφόρηση σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και την εκτίμηση κινδύνου με τη συνεργασία των γιατρών του ΕΟΔΥ και των Περιφερειακών Διευθυντών Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Όπως ανακοινώθηκε, τα μέλη της Task Force για σχολεία απαντούν τηλεφωνικά στο 210-3443958 και 210-3443867 ή με e-mail στο gengram.2covid19@minedu.gov.gr σε ερωτήματα που αφορούν την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων, τη σωστή χρήση μάσκας, τις εκπαιδευτικές μετακινήσεις, τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης κορονοϊού με βάση αφενός τις οδηγίες των γιατρών του ΕΟΔΥ, το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και αφετέρου τα υπάρχοντα ΦΕΚ ή τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις.

Με δεδομένη την προσπάθεια, που κάνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων απόφαση η οποία θα ληφθεί στο τέλος της βδομάδας, η ομάδα αυτή θα χρειαστεί ώστε να βοηθήσει τον κόσμο της εκπαίδευσης στις δύσκολες καταστάσεις, που αναμένεται να αντιμετωπίσει και πάλι. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί καθώς η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από επιστήμονες όσο και από τους καθηγητές, οι οποίοι δεν θέλουν να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέσα στον Δεκέμβριο αλλά τον Ιανουάριο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνοδευτεί από πρόσθετα μέτρα ώστε να μην βρεθούν μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους τόσο οι ίδιοι όσο και οι μαθητές τους.Μάλιστα η ΟΛΜΕ έχει καταγγείλει ότι πολλοί καθηγητές έχουν πεθάνει ή νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Πάντως, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι «στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά, ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους». Προς την κατεύθυνση να ανοίξουν όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) μετά τις γιορτές κινούνται και πάρα πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι κρίνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος και δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα σχολεία τώρα και μόνο για λίγες μέρες και μετά να ξανακλείσουν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.   

κρούσματαυπουργείο ΠαιδείαςΚορονοϊός