Παιδεία|18.12.2020 15:39

Υπουργείο Παιδείας: Εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στα Επιμελητήρια - Σφοδρές αντιδράσεις

Νικολίτσα Τρίγκα

Τη σφοδρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και επιμελητηρίων προκάλεσε ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, η οποία υποχρεώνει το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο να εγγράφουν πτυχιούχους κολεγίων οι οποίοι θα έχουν ίδια δικαιώματα με τους πτυχιούχους των δημόσιων πανεπιστημίων.Την ίδια ώρα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, αντιδρούν και στη δυνατότητα εισαγωγής αποφοίτων ΙΕΚ στα πανεπιστήμια μέσω κατατακτήριων εξετάσεων, καθώς και στην "πανεπιστημιακή αστυνομία".

Οσον αφορά στην αιφνιδιαστική ρύθμιση -πέρασε απο τη Βουλή και ψηφίστηκε- η οποία υποχρεώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού δικαιολογήθηκε απο το υπουργείο Παιδείας ως εξής:

  • H ελληνική πολιτεία συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε πλημμελή ενσωμάτωση διατάξεων της οδηγίες 2005/36/ΕΚ.
  • Το ΤΕΕ απάντησε στην υπουργό Παιδείας, με μια οργισμένη ανακοίνωση,λέγοντας "ότι η πράξη αυτή αποτελεί επιλογή της κ. Κεραμέως και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαική Επιτροπή ούτε κάποια σχετική κοινοτική οδηγία. Αρέσει δεν αρέσει, σε οποιονδήποτε, η χώρα έχει Σύνταγμα και η Ευρώπη ιδρυτικές συνθήκες. Ουδείς μπορεί να τα διαστρεβλώνει,ούτε στο πνεύμα,ούτε στο γράμμα τους".
  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρύθμιση,που προωθείται από την Κυβέρνηση με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: Με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων σπούδασαν κάποια θέματα μηχανικών στην αλλοδαπή. Και βάζει μπροστά, ψευδόμενο, το κοινοτικό δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπό τον φόβο για το τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, τον αποδεικνύει η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας: η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς. Το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά στα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό: στις δικές του παλινδρομήσεις και επιλογές, διαχρονικά, οφείλεται η παραπομπή της χώρας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις καθυστερήσεις στη διοικητική διαδικασία αναγνώρισης προσόντων ή πτυχίων.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Την άρνησή τους στην ίδρυση «ειδικού πανεπιστημιακού σώματος» που θα αναφέρεται στην ελληνική αστυνομία,εξέφρασαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ,κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους. Η πλειοψηφία τους ζήτησε, η Ειδική Ομάδα να μη φέρει τον τίτλο «Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος" αλλά "Ειδική Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων» και τα μέλη της Ειδικής Ομάδας να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην Ελληνική Αστυνομία.

Η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι «η πρόταση που κάναμε και έκανε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις ήταν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες,που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Είναι μια ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση γιατί το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά με διαφορετικές στολές που θα παραπέμπουν ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος. Θα διατίθενται μέλη αυτής της ομάδας στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος. Διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά ιδρύματα διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας».

υπουργείο ΠαιδείαςΤΕΕεγγραφήΕπαγγελματικό Επιμελητήριοαπόφοιτοι