Παιδεία|18.01.2021 15:04

Πρυτάνεις ΑΕΙ: Τηλεδιάσκεψη με Κεραμέως για Aστυνομία, όριο φοίτησης, βάσεις εισαγωγής

Νικολίτσα Τρίγκα

Για όλα τα θέματα, που αφορούν στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ (βάση εισαγωγής, πανεπιστημιακή Αστυνομία, αιώνιους φοιτητές κ.α) θα καταθέσουν, τις θέσεις τους, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων σε τηλεδιάσκεψη, που έχουν με την υπουργό Παιδείας κατά τη διάρκεια της συνόδου τους, σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου (στις 5:00 μ.μ).

Το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθούν και οι απόψεις των πανεπιστημιακών προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις σε κάποιες διατάξεις εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το κρίνει αναγκαίο. Για τα ίδια θέματα οι πρυτάνεις θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Για τους πρυτάνεις «φλέγον ζήτημα» αποτελεί αυτό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, διότι υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένα ιδρύματα για επιμέρους ζητήματα, όσον αφορά στα μέτρα για την ασφάλεια των πανεπιστημίων καθώς και πληροφορίες, που αναφέρουν ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται και αποθήκες οπλισμού μέσα στα ιδρύματα.

Μάλιστα για στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο τονίζεται ότι «αν ευσταθούν οι πληροφορίες θα πρόκειται για την πιο επικίνδυνη πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και για αδιανόητη σκέψη που μόνο όσοι θα ήθελαν να δυναμιτίσουν το ακαδημαϊκό κλίμα θα τολμούσαν να θέσουν σε εφαρμογή»

. Πάντως τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης όσο και η κα Κεραμέως έχουν δηλώσει ότι το Σώμα Προστασίας των ΑΕΙ δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. Το αστυνομικό σώμα, που θα περιφρουρεί στα πανεπιστήμια θα έχει δικαίωμα να κάνει συλλήψεις, να συντάσσει δικογραφίες και να παραπέμπει στον εισαγγελέα, επανέλαβε σήμερα ο κ.Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι οι οι αστυνομικοί που θα περιφρουρούν δεν θα φέρουν όπλα, δεν θα έχουν την ιδία στολή με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, θα επιτηρούν και θα έχουν προληπτικό, αποτρεπτικό ρόλο. Πρόσθεσε επίσης, ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η τρομοκρατία, η βία και ο φόβος των εκπαιδευτικών από μια μειοψηφία μέσα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να σταματήσει το αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας που δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση» και προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη μαζί με το επιτελείο του υπουργείου θα ανακοινώσει το νέο δόγμα για τις συναθροίσεις, που θα έχει ως κεντρικό στόχο και να στηριχτεί το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, αλλά και να μην καταλύεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την υπουργό οι πρυτάνεις θα καταθέσουν και βελτιωτικές προτάσεις για τις άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, και θέσπιση ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ.

αστυνομίαβάσειςπανεπιστήμιαΑΕΙπρυτάνεις