Παιδεία|21.06.2021 11:55

Πανελλήνιες 2021: Καθηγητικές σχολές και έξυπνες προοπτικές για τους απόφοιτους

Νικολίτσα Τρίγκα

Υπάρχουν σχολές στο μηχανογραφικό, τις οποίες παραδοσιακά οι περισσότεροι μαθητές τις έχουν στο μυαλό τους ως καθηγητικές, δηλαδή σχολές, που τους οδηγούν στη διδασκαλία των μαθημάτων στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Οι προοπτικές απασχόλησης τους στον τομέα της Δημόσιας Εκπαίδευσης όμως δεν είναι πλέον  ιδιαίτερα ευοίωνες τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού αποφοίτων και βέβαια της αδιοριστίας καθώς όπως είναι γνωστό οι προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση γίνονται με το …σταγονόμετρο. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εξέλιξη της Τεχνολογίας αλλά και την αναδιαμόρφωση πολλών επιστημονικών πεδίων, δημιουργούνται νέοι δρόμοι απασχόλησης για τους αποφοίτους και νέες προοπτικές τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και σε λίγες μέρες θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.  

Τμήμα Φιλολογίας

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας μπορούν να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένες μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις σε σύγχρονους τομείς όπως:

α. Διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων (Αρχαία Ελληνικά, Έκθεση, Ιστορία)

β. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας)

γ. Ειδική διδακτική για μαθητές και άτομα με ειδικές μαθησιακές δεξιότητες

δ. Λεξικογραφία,

ε. Υπολογιστική γλωσσολογία (επεξεργασία της φυσικής γλώσσας από τον Η/Υ, με σκοπό την κατανόηση και παραγωγή της φυσικής γλώσσας, τη σύνθεση λόγου, την εξαγωγή πληροφορίας, την  αυτόματη μετάφραση και χρήση της σε εφαρμογές πληροφορικής και application σε κινητές συσκευές).

στ. Συγκριτική Γραμματολογία και Γλωσσολογία.

Τμήματα Μαθηματικών 

Η μαθηματική επιστήμη αποτελεί τη βάση πολλών επιστημών (ηλεκτρολογία, ηλεκτρονική, μηχανολογία, οικονομικά κ.ά.) δίνοντας για το λόγο αυτό τη δυνατότητα στους αποφοίτους των τμημάτων Μαθηματικών να βρουν διεξόδους σε τομείς όπως η Πληροφορική (δημιουργία αλγορίθμων, προγραμματισμός, δημιουργία εφαρμογών, υπολογιστική νοημοσύνη κ.ά.), η Ανάλυση Δεδομένων Διαδικτύου (Big Data Analysis), η Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα, η Αναλογιστική, η Χρηματοοικονομική Διοίκηση, η Βιοστατιστική, η Λογιστική και τα Οικονομικά.

Τμήματα Φυσικής

Η Φυσική, εκτός από ένα βασικό μάθημα για τους μαθητές των Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, αποτελεί και το εφαλτήριο για νέες εξειδικεύσεις και σύγχρονες θέσεις σε διαφορετικούς τομείς όπως η οι Υπολογιστές, τα Δίκτυα και ο ευρύτερος κλάδος της Πληροφορικής. Παράλληλα, η Ηλεκτρολογία, η Ηλεκτρονική αλλά και σύγχρονοι τομείς, όπως ο Αυτοματισμός και η Πυρηνική Φυσική αποτελούν ενδεικτικό πεδίο δράσης. Ταχύτατα εξελισσόμενες τεχνολογικές περιοχές όπως η Βιοφυσική, η Ιατρική Φυσική, η Ακτινοφυσική,  η Ιατρική Τεχνολογία, τα Ψηφιακά Συστήματα και οι Τηλεπικοινωνίες αναδύονται ως νέες ευκαιρίες για τους απόφοιτους, οι οποίες συμπληρώνουν τις κλασσικές ειδικεύσεις όπως η Φυσική Περιβάλλοντος, η Μετεωρολογία, η Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, η Φυσική Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών.

Τμήματα Χημείας

Όπως τονίζει στο ethnos.gr  o σύμβουλος εκπαίδευσης της labora κ. Κωνσταντίνος Κότιος,  παρότι στο μυαλό των μαθητών η Χημεία δεν δημιουργεί συνειρμό μόνο ως καθηγητική σχολή, είναι σημαντικό να δούμε τις πολλές ευκαιρίες και διεξόδους που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι απόφοιτοι των τμημάτων Χημείας στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, η Βιομηχανία Τροφίμων δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της Χημείας και της Τεχνολογίας των Τροφίμων. Παράλληλα, παραδοσιακές διέξοδοι αποτελούν η Φαρμακοχημεία, η Αμπελουργία-Οινολογία, η Βιοτεχνολογία, οι Νανοτεχνολογίες, η Αναλυτική Χημεία αλλά και ο τομέας της Υγείας γενικότερα (φάρμακα, μοριακή διαγνωστική, κοσμετολογία). Τέλος, οι εφαρμογές της Τεχνολογίας Υλικών στη Βιομηχανία, την Ενέργεια και το Περιβάλλον (Έλεγχος Ρύπανσης, Βιολογικός Καθαρισμός) αλλά και στην Ωκεανογραφία και τη Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος (υδατοκαλλιέργειες, ιχθογεννητικοί σταθμοί) συνθέτουν την εικόνα των προοπτικών που ανοίγονται από τις σπουδές Χημείας.

Όλες οι ειδήσεις

Πετράλωνα – Νέα μαρτυρία: «Επτά φορές βιάστηκε η 50χρονη καθαρίστρια»

Καιρός: Ερχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού με ρεκόρ θερμοκρασιών – Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Κορονοϊός: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου – Τι είπε η Παγώνη

Θεσσαλονίκη – Ιερέας: «Η κόρη μου έκανε χειρουργείο για να γλιτώσει το bullying και πέθανε»

πανελλαδικές εξετάσεις 2021πανελλαδικές 2021πανελλήνιες εξετάσεις 2021πανελλήνιες 2021