Παιδεία|12.07.2021 07:18

Πανελλήνιες 2021: Χρυσή ευκαιρία για τους Έλληνες και το μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ της Κύπρου

Νικολίτσα Τρίγκα

Μια δεύτερη ευκαιρία για να σπουδάσουν οι μαθητές σε τμήματα με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελεί το Μηχανογραφικό Δελτίο της Κύπρου

Στην Κύπρο λειτουργούν πλήθος ιδιωτικών ΑΕΙ και 2 Δημόσια Πανεπιστήμια στα οποία θα αναφερθούμε σήμερα: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό. Οι Ελλαδίτες υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες, για να δηλώσουν το μηχανογραφικό της Κύπρου θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση εισδοχής www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations  από τις 12 μέχρι τις 27 Ιουλίου 2021. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου το 2021, το 2020 ή το 2019. 

Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή pdf:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις (να φαίνονται τα συνολικά μόρια των επιστημονικών πεδίων 
  • Απολυτήριο Λυκείου.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων μέχρι τις 4 Αυγούστου 2021 και θα κοινοποιηθούν επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Η 2η κατανομή που δημιουργεί ευκαιρείς

Σε περίπτωση που κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την 1η κατανομή (η πρώτη ανακοίνωση των βάσεων), υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και 2η κατανομή στα μέσα Σεπτέμβρη. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι οι υποψήφιοι της αρχικής κατανομής. Ο υποψήφιος λοιπόν που πέρασε στην πρώτη κατανομή και δεν επιθυμεί να εγγραφεί τελικά στην Κύπρο (κυρίως γιατί έχει περάσει στη Σχολή επιθυμίας του στην Ελλάδα), τότε δημιουργεί μια κενή θέση, η οποία μπορεί να καλυφθεί από την δεύτερη κατανομή. Στη 2η κατανομή δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συμμετείχαν στην 1η κατανομή. Η 2η κατανομή γίνεται για αυτούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων. 

Τα θετικά των σπουδών στην Κύπρο

  1. Οι σπουδές στα Δημόσια Πανεπιστήμια (αλλά και στα ιδιωτικά) εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα για όλο το φάσμα των τμημάτων των Πανεπιστημίων.  
  2. Κάθε χρόνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έξι υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.500 περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).
  3. Τα μαθήματα είναι στα Ελληνικά και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξέταση αλλά μόνον τα μόρια των Πανελληνίων.
  4. Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Τα κουπόνια σίτισης ανέρχονται στα €7,00 ημερησίως για κάθε εργάσιμη μέρα του ακαδημαϊκού έτους. 

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη: Βαρύ κατηγορητήριο με 14 κακουργήματα για τον αστυνομικό και τον πατέρα της 19χρονης

Κορονοϊός: Aνησυχία για τις κατασκηνώσεις και τα δεκάδες κρούσματα – Μαρτυρίες γονέων

ΗΠΑ: Τους 47,2 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Λας Βέγκας - Πρωτοφανής καύσωνας

Wimbledon: Θρυλικός Τζόκοβιτς, κυριάρχησε στο Λονδίνο κι έφτασε το 20 Grand Slam!

Εστίαση: Ξεκίνησαν oι «καμπάνες» - Λουκέτα και 5.000 ευρώ πρόστιμο στους πρώτους παραβάτες

Κύπροςπανελλαδικές 2021πανελλήνιες 2021πανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιεςπανελλήνιες εξετάσεις 2021πανελλήνιες εξετάσεις