Παιδεία|23.01.2019 00:21

Οι εκπαιδευτικοί τα... ακούνε για τις ελλείψεις στα σχολεία

Νικολίτσα Τρίγκα

Τις ελλείψεις στα κτιριακά προβλήµατα των σχολείων «πληρώνουν» οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολικών µονάδων, καθώς οι δήµοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στην Κέρκυρα οµάδα γονέων εισέβαλε σε σχολείο και έβρισε τους εκπαιδευτικούς για τις κτιριακές ελλείψεις αλλά και γιατί δεν υπάρχει θέρµανση, ενώ δικαστήριο καταδίκασε διευθυντή σχολείου να πληρώσει πρόστιµο 1.100 ευρώ διότι το κτίριο δεν διαθέτει σύγχρονο σύστηµα πυρόσβεσης.

Οι εκπαιδευτικοί διαρκώς καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά αλλά και επιθέσεις που δέχονται από «εξαγριωµένους» γονείς, οι οποίοι ξεσπούν πάνω τους. ∆άσκαλοι και καθηγητές επισηµαίνουν ότι βρίσκονται µπλεγµένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πληρώνουν την αδιαφορία και ενίοτε την ανικανότητα δήµων και Αρχών της περιφέρειας.

Πολλοί υπογραµµίζουν ότι φτάνουν ακόµη και στα δηµοτικά συµβούλια προκειµένου να ενηµερώσουν τους δήµους για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα σχολεία, αλλά συνήθως δεν έχουν ανταπόκριση. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούν από την πολιτεία να λάβει τα µέτρα της προκειµένου να σταµατήσουν τέτοια φαινόµενα. τα οποία δεν αρµόζουν στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στο γυµνάσιο της Λευκίµµης Κέρκυρας οµάδα γονέων επιτέθηκε στους καθηγητές του σχολείου, καθιστώντας τους υπεύθυνους για ελλείψεις στις κτιριακές υποδοµές και τη θέρµανση. Οπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η οµάδα αυτή των γονιών κυριολεκτικά εισέβαλε στο σχολείο και απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς µε απαράδεκτες εκφράσεις, µπροστά στους µαθητές, ενώ υπογραµµίζει: «Ας στρέψουν αλλού τα βέλη τους οι ‘‘αγανακτισµένοι’’ γονείς. Η διαπόµπευση των εκπαιδευτικών σε ΜΜΕ και µέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύει στο να κρύψει τους πραγµατικούς υπευθύνους για την κατάσταση».

Διευθυντής σχολείου στον Πειραιά καλείται να πληρώσει πρόστιµο για ελλείψεις στα συστήµατα πυρόσβεσης

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καθώς και ο σύλλογός τους αναγκάστηκαν έπειτα από αυτό το γεγονός να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας προς τους γονείς ότι την ευθύνη «της καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων θέρµανσης αλλά και γενικά της καλής τεχνικά λειτουργίας των σχολείων την έχει ο ∆ήµος Κέρκυρας και όχι ο σύλλογος διδασκόντων και ο εκάστοτε διευθυντής του σχολείου».

Καταδίκη και έφεση

Την ίδια ώρα, το Πταισµατοδικείο Πειραιά καταδίκασε διευθυντή σχολείου επειδή το σχολικό συγκρότηµα δεν έχει εγκατεστηµένα σύγχρονα συστήµατα πυρόσβεσης και οι πυροσβεστήρες που διαθέτει το σχολείο δεν επαρκούν. Ο διευθυντής άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά ταυτόχρονα ζητά από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση ώστε να πάψουν οι διώξεις κατά των εκπαιδευτικών για τέτοια ζητήµατα.

Τη Δευτέρα πάντως το υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε την υπουργική απόφαση που αφορά τον προγραµµατισµό και την αποτίµηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών µονάδων, οι διατάξεις της οποίας θα εφαρµοστούν από την έναρξη της επόµενης σχολικής χρονιάς (2019-20). 

Σύµφωνα µε την απόφαση, τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς θα πρέπει να σχεδιάζουν τις δράσεις τους και να διαπιστώνουν τις ανάγκες τους, ενώ στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να κάνουν και την αποτίµηση του εκπαιδευτικού έργου τους. Με απλά λόγια τα σχολεία θα πρέπει κάθε χρόνο να βάζουν στόχους και µέχρι το τέλος της χρονιάς να τους υλοποιούν.

εκπαιδευτικοίΠαιδεία