Παιδεία|17.10.2021 08:08

Πανεπιστήμια - Ημέρες Καριέρας: «Παράθυρο» στην αγορά εργασίας, για φοιτητές και αποφοίτους

Νικολίτσα Τρίγκα

Τα γραφεία Διασύνδεσης όλων των ΑΕΙ αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ φοιτητών και επιχειρήσεων και τους στηρίζουν στην προσπάθειά τους να «δικτυωθούν»  στην αγορά εργασίας, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οργανισμούς, και Ινστιτούτα. Παράλληλα οι επιχειρήσεις εντοπίζουν το προσωπικό που χρειάζονται  

Την αγωνία των φοιτητών για μια θέση στον κόσμο της εργασίας ήρθαν να καλύψουν τα Γραφεία Διασύνδεσης τα οποία λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια και τα οποία έχουν στηρίξει χιλιάδες φοιτητές είτε να βρουν δουλειά είτε μόνοι τους να εντοπίσουν τον εργασιακό χώρο στον οποίο μπορούν να απασχοληθούν. Αποκορύφωμα του έργου που προσφέρουν τα γραφεία διασύνδεσης είναι η διοργάνωση της «Ημέρας Καριέρας» όπου οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών κλπ οι οποίοι αναζητούν προσωπικό και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Όμως τα Γραφεία Διασύνδεσης πλέον προσφέρουν στους φοιτητές και άλλα εργαλεία προκειμένου να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία θέση.

Στο πλαίσιο αυτό «διδάσκουν» τους ενδιαφερόμενους ακόμη και τις βασικές αρχές σύνταξης ενός βιογραφικού σημειώματος, το περιεχόμενό του, πώς θα γράψουν μια προσωπική επιστολή, πώς θα κινηθούν την ώρα της συνέντευξης με τον υπεύθυνο προσωπικού της εταιρείας, καθώς και άλλες δεξιότητες. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο Βιογραφικό Σημείωμα, οι περισσότεροι νέοι έχουν μεγάλο άγχος εάν το έχουν φτιάξει σωστά και συνήθως θέλουν βοήθεια, αφού όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Γραφείο Διασύνδεσης πανεπιστημίου «μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας πιθανός εργοδότης για να το διαβάσει και να σχηματίσει την εικόνα για μας, πρέπει να δώσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μας τα οποία θέλουμε να «μείνουν» σε αυτόν που το διαβάζει.

Εν ολίγοις, πρέπει με όσο λιγότερα λόγια μπορούμε να πούμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται για εμάς και να είναι και αληθινά. Ενέργειες προαπαιτούμενες πλέον μιας πρόσληψης από την αγορά εργασίας». Πρωταρχικός στόχος των Γραφείων Διασύνδεσης είναι  η υποβοήθηση των φοιτητών προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς τόσο σε θέματα ακαδημαϊκού προσανατολισμού όσο και σχεδιασμού επαγγελματικής σταδιοδρομίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι και οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί τους ζητώντας πληροφορίες και βοήθεια σε οτιδήποτε τους απασχολεί για τις σπουδές και τη μελλοντική καριέρα τους 

Ημέρες Καριέρας στο Οικονομικό πανεπιστήμιο

Για παράδειγμα αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για φοιτητές και αποφοίτους του ΟΠΑ το οποίο , διοργανώνει εκδήλωση σταδιοδρομίας με τίτλο ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΟΠΑ 2021. Η εκδήλωση απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και αποφοίτους των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων σπουδών καθώς και σε διδακτορικούς φοιτητές ή κατόχους διδακτορικού διπλώματος του ΟΠΑ. Μέσω της εκδήλωσης παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας μέσω συνεντεύξεων γνωριμίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί φέτος ηλεκτρονικά στις 2 & 3 Νοεμβρίου 2021, 9.00-19.00.   Η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση και υποβολή βιογραφικού σημειώματος έως και τις 21 Οκτωβρίου  2021 (14.00 – χωρίς ενδεχόμενο παράτασης).

Το πρώτο Γραφείο Διασύνδεσης 

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το πρώτο Γραφείο που λειτούργησε σε ελληνικό ΑΕΙ και ιδρύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 27-3-1992. Κύρια αποστολή του Γραφείου είναι να βοηθήσει τους φοιτητές και αποφοίτους του ΟΠΑ στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας καθώς και να τους καθοδηγήσει στην αναζήτηση σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Επίσης, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους φοιτητές και αποφοίτους με στόχο τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το εργασιακό και εκπαιδευτικό τους μέλλον. Σήμερα η λειτουργία του Γραφείου εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του Έργου «Γραφείο Διασύνδεσης (ΓΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους μέσω του Ε. Π. "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" του ΕΣΠΑ.

Ημέρες Καριέρας στα Πανεπιστήμια 

Στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διασύνδεση των φοιτητών και αποφοίτων του των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και την οικονομία τα Γραφεία Διασύνδεσης, διοργανώνουν κάθε χρόνο  τις «Ημέρες Καριέρας»,μια σημαντική σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες φέρνουν σε επαφή επιχειρήσεις και οργανισμούς με φοιτητές και αποφοίτους του κάθε  Ιδρύματος. Σε αυτές δίνεται  η δυνατότητα σε φοιτητές και αποφοίτους  να γνωρίσουν από κοντά σημαντικές και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, στις οποίες θα επιθυμούσαν να εργαστούν, και να αποκτήσουν άμεση εμπειρία των απαιτήσεων σε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται από όσους εργάζονται σε αυτές. Παράλληλα προωθούνται βιογραφικά σημειώματα σε επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και ταιριάζουν με το προφίλ των ενδιαφερομένων. Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες μικρές, μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με αποφοίτους του  κάθε πανεπιστημίου να γνωρίσουν τα προσόντα και τις δεξιότητές τους και να κοινοποιήσουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τους. Αντίστοιχα, εκατοντάδες απόφοιτοι μπορούν  να δικτυωθούν, να παρουσιάσουν τα προσόντα και τις δεξιότητές τους, να γνωρίσουν από κοντά τις εταιρείες και να κάνουν συνεντεύξεις.

Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Γραφείο Διασύνδεσης αποτελεί μία κεντρική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που στοχεύει στην υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων του Π.Ι. σε θέματα εκπαιδευτικής ανάπτυξης, σχεδιασμού σταδιοδρομίας, επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς και στη δικτύωση με την αγορά εργασίας, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Ινστιτούτα, κλπ. για την προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των φοιτητών/αποφοίτων του Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Υπηρεσία Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας:

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας του ΓΔ υποστηρίζει τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσον αφορά:

  •  στη διευκόλυνση απόκτησης μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τον εαυτό τους και των δυνατοτήτων τους.
  •  στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους σχεδίων.
  •  στη διευκόλυνση και άσκηση αναζήτησης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πληροφοριών
  • στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας με άσκηση σε σύγχρονες τεχνικές αναζήτησης εργασίας (συγγραφή CV, δεξιότητες αυτοπαρουσίασης κ.α.)

Υπηρεσία Επικοινωνίας με Φοιτητές & Αποφοίτους:

Η Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΓΔ ενημερώνει και υποστηρίζει τους φοιτητές και αποφοίτους του Π.Ι. σε θέματα σχετικά με την:

  • Αναζήτηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
  • Αναζήτηση πηγών οικονομικής ενίσχυσης - Υποτροφίες
  • Αναζήτηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης, συνεδρίων, σεμιναρίων και θερινών σχολείων.

Υπηρεσία Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας:
Βασικό στόχο της Υπηρεσίας Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας αποτελεί η πληροφόρηση των φοιτητών και αποφοίτων του Π.Ι. σε θέματα αναζήτησης θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, καθώς και η ανάπτυξη γόνιμων συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας για την καλύτερη ενημέρωση, ένταξη και απορρόφηση των αποφοίτων του Π.Ι. στην Αγορά Εργασίας.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης:
Η Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης αποτελεί έναν άμεσο και έγκυρο τρόπο ενημέρωσης των εγγεγραμμένων χρηστών του ΓΔ, μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) σχετικά με:

Μεταπτυχιακές σπουδές

  • Υποτροφίες
  • Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης & συνεχιζόμενης κατάρτισης
  • Σεμινάρια, Συνέδρια, Θερινά Σχολεία
  • Εργαστήρια και Εκδηλώσεις του ΓΔ
  • Προσφερόμενες θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
εκπαίδευσηπανεπιστήμιαφοιτητέςΑΕΙ