Παιδεία|10.11.2021 07:20

Επέτειος 17 Νοέμβρη: Σε θέση «μάχης» φοιτητές και αστυνομία

Νικολίτσα Τρίγκα

Τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, φιλοδοξούν -όπως λένε- να διοργανώσουν οι φοιτητές φέτος, ενώ απανωτές συσκέψεις γίνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τα μέτρα, που πρέπει να παρθούν για την αποφυγή επεισοδίων. Στόχος τόσο των πανεπιστημίων -και κυρίως του ΕΜΠ- καθώς και της κυβέρνησης είναι να περιφρουρήσουν όλα τα ΑΕΙ αλλά και να αποτρέψουν τα επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Παρά το πρόβλημα της πανδημίας η κυβέρνηση δεν θέλει να φέρει εμπόδια στην προσέλευση των πολιτών στο ίδρυμα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής και μέχρι στιγμής οι αποφάσεις προβλέπουν ότι το ΕΜΠ, θα μείνει ανοιχτό κατά τον εορτασμό, ενώ θα συστήνεται σε όλους να διατηρούν αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος στη συνάντηση με τους πρυτάνεις «προφανώς, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης του εορτασμού. Συμφωνήσαμε την πολύ στενή, ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία μας, ώστε ο εορτασμός αυτός να είναι ενωτικός και ειρηνικός. Η Ελληνική Αστυνομία θα συμβάλλει με υπευθυνότητα σε μέτρα τάξης, ηρεμίας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες του εορτασμού, ώστε ο εορτασμός να γίνει με απόλυτη τάξη, ηρεμία, ειρήνη, με σεβασμό στα μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, που δυστυχώς συνεχίζεται, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ασφαλείς». Οι φοιτητές πάντως εμφανίζονται αποφασισμένοι να κατέβουν μαζικά τόσο στην πορεία όσο και στις εκδηλώσεις για την επέτειο καθώς όπως λένε «δεν συμβιβαζόμαστε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή, με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας «με το καλημέρα».

Τα μέτρα

Όσον αφορά στα μέτρα την ημέρα της Επετείου θα κλείσουν και θα φρουρούνται όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα υπάρχει επιφυλακή της ΕΛΑΣ, θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους πριν από τον εορτασμό και κατά την προσέλευση του κόσμου στο Πολυτεχνείο, από ομάδες της Ασφάλειας και των άλλων αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αμέσως μετά τον εορτασμό θα κλείσει το ίδρυμα και θα διασφαλιστεί για να μην παραμείνουν άτομα εντός ή να καταφύγουν μετά την πορεία.

Οι φοιτητές προετοιμάζονται για την πορεία

Η υπεράσπιση των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει. Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, σε ανακοίνωσή τους και καλούν σε συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στην ανακοίνωση κάνουν, λόγο μεταξύ άλλων, για την «απαράδεκτη» κατάσταση στις σχολές με τους φοιτητές να συνωστίζονται μέσα στα αμφιθέατρα και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία. Σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων τονίζουν:

- Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ο χώρος του Κάτω Πολυτεχνείου να είναι ανοιχτός για τον εορτασμό για όλο το λαό. Διοργανώνουμε τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με τα εργατικά σωματεία στα Προπύλαια στις 16:30!

-Διοργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/11 13:00 στα Προπύλαια.

- Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

- Προετοιμάζουμε κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα των εστιών και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης την Παρασκευή 19 Νοέμβρη.

Πώς θα γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στα σχολεία

Εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα σε όλα τα σχολεία της χώρας θα γίνουν την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, προκειμένου να τιμηθεί η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973. Λόγω της πανδημίας, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ). Προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Προτείνεται οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν ανά τμήμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές και οι μαθήτριες ,που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές. Επίσης με ευθύνη του Διευθυντή κάθε σχολείου καθώς και του Συλλόγου Διδασκόντων, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ειδοποιηθούν για την ώρα αποχώρησης των παιδιών τους από το σχολείο. Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ).

Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραμένουν στο σχολείο για να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.

φοιτητέςΠολυτεχνείο17 Νοέμβρηαμερικανική πρεσβεία