Παιδεία|27.01.2022 07:07

Σχολεία: Tηλεκπαίδευση μετ΄ εμποδίων για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Νικολίτσα Τρίγκα

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς δεν έχουν λυθεί ακόμη γεγονός που θα προκαλέσει εμπόδια στην ομαλή τηλεκπαίδευση καθώς σε πολλές περιοχές ακόμη και σε κεντρικούς δήμους πάρα πολλά σπίτια δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνα.

Όπως αναφέρουν γονείς και εκπαιδευτικοί χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν ακόμη να «συνέλθουν» από τα προβλήματα, που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Μέχρι και σήμερα πάρα πολλοί δρόμοι σε ολόκληρη την Αττική δεν έχουν ανοίξει, οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί σε όλα τα σπίτια το ίδιο και η παροχή ρεύματος.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο καθηγητές όσο και μαθητές δε θα μπορέσουν να συνδεθούν στο σχολικό δίκτυο για να κάνουν μάθημα.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε για σήμερα και αύριο η τηλεκπαίδευση να λειτουργήσει για όλες τις σχολικές μονάδες πρωινές ώρες (πλην των εσπερινών σχολείων) στις περιοχές που επλήγησαν από τον χιονιά, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων.

Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Πάντως, πολλοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σήμερα στα σχολεία επειδή οι δρόμοι δεν έχουν ανοίξει ακόμη ή έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά στη μετακίνησή τους δε θα κάνουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους.

Σχετικά με το θέμα αυτό ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Αθηνά» αναφέρει ότι «κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν πρέπει να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του και με τον προσωπικό του εξοπλισμό.

Η παροχή τηλεκπαίδευσης γίνεται μόνο από τις σχολικές μονάδες με τον εξοπλισμό και τα τεχνικά μέσα που παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές το ΥΠΑΙΘ και σύμφωνα με τις δυνατότητες των μέσων αυτών. Κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει την υποχρέωση να προσέρχεται στις κλειστές με αποφάσεις των Ο.Τ.Α. και ως εκ τούτου μη προσβάσιμες σχολικές μονάδες διακινδυνεύοντας τη σωματική του ακεραιότητα και την υγεία του.

Οι Διευθυντές/Διευθύντριες και οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας οφείλουν πράγματι, να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών, πως τα σχολεία θα είναι κλειστά και δε θα παρασχεθεί τηλεκπαίδευση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της αδυναμίας πρόσβασης των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, που είναι ο μοναδικός χώρος από τον οποίο θα μπορούσε να γίνει, ανάλογα και με τις τεχνολογικές δυνατότητες και εξοπλισμό κάθε σχολείου.

Πυρά Φίλη για την τηλεκπαίδευση

Αναφερόμενος στο θέμα της τηλεκπαίδευσης ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, ανάφερε χαρακτηριστικά: Η μετάβαση στην τηλεκπαίδευση δεν είναι τεχνικό θέμα, ένα κουμπί που πατάει κανείς on-off!».

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης τόνισε ότι: «Με την κυβέρνηση υπόλογη για όσα ζήσαμε και ζούμε ακόμα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παγιδευμένους στο κρύο, το σκοτάδι και την απομόνωση, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί κατά το σύστημά του, ένα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Για να τραβήξει την προσοχή από όσα συμβαίνουν στις περιοχές που έχουν πληγεί, σε σπίτια, δρόμους, νοσοκομεία, διατάζει να λειτουργήσει τηλεκπαίδευση! Να φανούν όλα «κανονικά»! Με προφορικές εντολές και απειλές σε όποιον δεν πειθαρχήσει, σε όποιον δεν μπορεί να πάει στο αποκλεισμένο σχολείο, σε όποιον δεν έχει σπίτι του εξοπλισμό, δίκτυο, θέρμανση, ακόμα και ρεύμα! Η κυρία Κεραμέως πιστεύει ότι η μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση, είναι ένα τεχνικό θέμα, ένα κουμπί που πατάει κανείς on-off! Επιμένει να εφαρμόζει την πλατφόρμα της Cisco ενώ δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Συμπαραστεκόμαστε σε όσους εκπαιδευτικούς, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, υποστούν διώξεις επειδή αρνούνται να εφαρμόσουν παράνομες προφορικές εντολές».

Κακοκαιρία ΕλπίςμαθητέςγονείςτηλεκπαίδευσηΝίκος Φίληςειδήσεις τώρασχολείαΝίκη Κεραμέως