Παιδεία|06.02.2019 14:43

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Οι κοσμήτορες λένε «όχι» στη συνένωση με ΤΕΙ

Νικολίτσα Τρίγκα

Τη σφοδρή αντίδραση του Ανοικτού Πανεπιστημίου συναντά η πρόταση να συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της «εξαφάνισης» των ΤΕΙ από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες και την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης. Και μπορεί το υπουργείο Παιδείας να θέλει να μετατρέψει όλα τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, όμως στην Πάτρα οι κοσμήτορες του ΕΑΠ, όπως και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος -το οποίο ως γνωστόν παρέχει σπουδές εξ αποστάσεως- δηλώνουν ότι το εγχείρημα της συνένωσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ θα αποτελέσει παγκόσμια... πρωτοτυπία.

Επειτα από αυτές τις αντιδράσεις, η δι - οικούσα επιτροπή του ΕΑΠ και ο πρόεδρός της κ. Β. Καρδάσης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συγχώνευσης, θα πρέπει να ξανασκεφθούν τη στάση που θα κρατήσουν.Οι κοσμήτορες καλούν τον υπουργόΠαιδείας να μη συμπεριλάβει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο τρέχον σχέδιο συγχωνεύσεων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να αναζητήσει άλλη λύση για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η οποία σε καμία περίπτωση να μη σχετίζεται με το ΕΑΠ. Οι κοσμήτορες επισημαίνουν προς τη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος ότι η πρόταση για τη συγχώνευση μετατρέπει το ΕΑΠ από ένα πανελλαδικό πανεπιστήμιο, πρωτοπόρο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε ένα τοπικό Πανεπιστήμιο που μοιραία θα το οδηγήσει σε συρρίκνωση.

Και στην Κρήτη, πάντως, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Πολυτεχνείο αρνήθηκαν να απορροφήσουν το ΤΕΙ που εδρεύει στο νησί και έτσι ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να το μετατρέψει σε αυτοτελές Πανεπιστήμιο και χθες μάλιστα κοινοποίησε το σχετικό πόρισμα. Ετσι η επιτροπή που μελέτησε το θέμα αποφάσισε ότι: τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κατά τη μετατροπή του σε Πανεπιστήμιο θα έχει πέντε σχολές και 15 τμήματα, τρία εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας.

Οσον αφορά στην Πολυτεχνική Σχολή του νέου Πανεπιστημίου, τα έξι τμήματα προτείνεται να είναι πενταετούς φοίτησης. Τα υφιστάμενα τμήματα, με αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών τους, θα γίνουν πολύ πιο ελκυστικά (σ.σ.: σύμφω - να με το πόρισμα) για τους υποψήφιους φοιτητές, παρέχοντας σπουδές 5ετούς φοίτησης με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, αντίστοιχα με εκείνα των διπλωματούχων μηχανικών ΠΕ.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών που θα γίνει στον Νομό Λασιθίου θα ανήκει σε μια νέα Σχολή, εκείνη των Μουσικών Σπουδών ή Καλών Τεχνών, ικανοποιώντας έτσι μια μεγάλη ανάγκη της Κρήτης συνολικά για την οργάνωση πανεπιστημιακού επιπέδου Μουσικών Σπουδών, σε ένα νησί με τεράστια μουσική παράδοση, τρία Μουσικά Σχολεία και ένα μεγάλο δυναμικό νέων και καταξι - ωμένων μουσικών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Τι θα γίνει με τους φοιτητές

Οι προπτυχιακοί φοιτητές των τμημά - των του ΤΕΙ Κρήτης εντάσσονται στα μετεξελισσόμενα νέα τμήματα του Πα - νεπιστημίου, κατ’ αντιστοιχία με τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού αυτών των τμημάτων. Θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους φοιτητές ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους εντός 12 τυπικών εξαμήνων, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν την παρακολούθηση των επιπλέον μαθημάτων, που θα προβλέπει το νέο, πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου. Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης δεν επέρχεται καμία μεταβολή και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εισαγωγής τους, αποκτώντας τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών β’ κύκλου, ως μεταπτυχιακοί φοιτητές του νέου Πανεπιστημίου

Ανοικτό ΠανεπιστήμιοΠαιδείαΑΕΙ