Παιδεία|23.04.2022 07:15

Πανελλήνιες 2022: Τα 5 σημαντικά βήματα για την εισαγωγή στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού

Νικολίτσα Τρίγκα

Μια επιλογή με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον αποτελεί η φοίτηση στο Εμπορικό Ναυτικό, μιας και η Ελληνική Ναυτιλία αποτελεί την πρώτη παγκόσμια δύναμη και συνεχίζει να προσφέρει πολλαπλές θέσεις εργασίας σε Πλοίαρχους και Μηχανικούς. Για τις Πανελλήνιες 2022, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, οι 5 σημαντικές πληροφορίες είναι οι εξής:

Ποια είναι τα Προσόντα των Υποψηφίων;

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα: 

  1. Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας. 
  3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01-01-1995 και μεταγενέστερα).  
  4. Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.
  5. Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Με ποιο τρόπο γίνεται η δήλωση;

Όλοι οι υποψήφιοι/-ες, από την 19-04-2022 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. https://regusr.hcg.gr χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (e-mail) και κωδικό σύνδεσης (password) της επιλογής τους, κάνουν εγγραφή ως χρήστες στην Υπηρεσία ΧΡΗΣΤΩΝ του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Όπως υπογραμμίζει προς τους ενδιαφερόμενους ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος «όλοι οι υποψήφιοι ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ  να δηλώσουν όλες τις  Σχολές (με τη σειρά επιθυμίας τους) της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων όπως ΑΚΡΙΒΩΣ θα τις δηλώσουν και στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων. Αφού πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγγραφή αποστέλλεται από την Υπηρεσία, αυτοματοποιημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), το οποίο θα περιέχει σύνδεση προς συγκεκριμένη διεύθυνση, η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός. Στη συνέχεια και με τη χρήση του ενεργού πλέον λογαριασμού τους από την πιο πάνω διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. https://eisaen.hcg.gr, συνδέονται, προκειμένου από την επιλογή «Νέα αίτηση» να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους».

Πόσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση στις ΑΕΝ;

Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών περιλαμβάνει έξι (06) διδακτικά εξάμηνα και δύο (02) εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενη πρακτική εκπαίδευση σε πλοία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν. Η συνολική διάρκεια της πρακτικής άσκησης επί πλοίου είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες.  

Σημαντικές λεπτομέρειες για την φοίτηση

  1. Η φοίτηση στις Α.Ε.Ν. είναι δωρεάν και δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν. εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Καλύμνου και Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται μόνο στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Ηπείρου, Κύμης και Οινουσσών. 
  2. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης (θεωρητική - πρακτική) και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν μετά το Πτυχίο της Σχολής και το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης Ε.Ν.  

Πόσοι εισάγονται και ποιες είναι οι ειδικές κατηγορίες;

Ο αριθμός των Ελλήνων σπουδαστών/-στριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων – Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, καθορίζεται σε 1681 (926 Πλοίαρχοι και 755 Μηχανικοί). Οι ειδικές κατηγορίες είναι οι εξής:

  • 10%: υποψήφιοι τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίοι που είναι πολύτεκνοι, καθώς και υποψήφιοι τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως.
  • 3% :υποψήφιοι γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία  (03) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία (03) μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής. 
  • 2% : υποψήφιοι (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%). 
πανελλαδικέςειδήσεις τώραΠανελλήνιες 2022Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022πανελλήνιες εξετάσειςπανελλαδικές 2022