Παιδεία|25.04.2022 08:00

Πανελλήνιες 2022 - Πανεπιστήμια Κύπρου: Τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι προθεσμίες και δικαιολογητικά

Νικολίτσα Τρίγκα

Οι σπουδές στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου (αλλά και στα ιδιωτικά) εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα για τους αποφοίτους των τμημάτων των Πανεπιστημίων. Τα μαθήματα είναι στα Ελληνικά και δεν απαιτείται υποχρεωτικά να γνωρίζει ο απόφοιτος του λυκείου κάποια ξένη γλώσσα για να εισαχθεί. Αυτοί είναι και οι λόγοι που χιλιάδες Έλληνες δοκιμάζουν κάθε χρόνο την τύχη τους στα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Τι σημαίνει 2ο μηχανογραφικό της Κύπρου

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι Ελλαδίτες υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ την αίτηση εισδοχής www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations, από τις 15 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022 και συμπληρώνουν τις προτιμήσεις τους στο αντίστοιχο μηχανογραφικό της Κύπρου με τις αντίστοιχες σχολές ανά επιστημονικό πεδίο. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή pdf: 

  1. Αστυνομική ταυτότητα 
  2. Βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις
  3. Απολυτήριο Λυκείου.

Υπάρχει 2η ευκαιρία για περάσεις με λιγότερα μόρια;

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων μέχρι τις 05 Αυγούστου 2022 και θα κοινοποιηθούν επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Για όσες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την πρώτη κατανομή (η πρώτη ανακοίνωση των βάσεων), προκηρύσσονται νέες κενές θέσεις ξανά κατά τη 2η κατανομή στα μέσα Σεπτέμβρη. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι οι υποψήφιοι της αρχικής κατανομής.  Ο υποψήφιος που κατάφερε την εισαγωγή του στην κατανομή του Ιουλίου έχει τη δυνατότητα να μην την επιλέξει την θέση αυτή δημιουργώντας μια κενή θέση, η οποία μπορεί να καλυφθεί από την δεύτερη κατανομή στα μέσα Σεπτέμβρη. Για να συμμετέχει κανείς στη δεύτερη κατανομή θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στην πρώτη κατανομή, μιας και η δεύτερη κατανομή γίνεται για αυτούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων. 

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για το μηχανογραφικό της Κύπρου;

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εξέταση στην Κύπρο. Τα μόρια με τα οποία διεκδικούν οι υποψήφιοι την εισαγωγή τους είναι μόνον τα μόρια των Πανελληνίων.

Παρέχονται υποτροφίες σπουδών ή χρηματική ενίσχυση;

Κάθε χρόνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά (7) υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έξι (6) υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.500 περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Τα κουπόνια σίτισης ανέρχονται στα €7,00 ημερησίως για κάθε εργάσιμη μέρα του ακαδημαϊκού έτους. Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα κουπόνια παραδίδονται στους δικαιούχους φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής. Σε ό,τι αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι δικαιούχοι φοιτητές από Ελλάδα, λαμβάνουν το επίδομα σίτισης σε μορφή εμβάσματος στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό, στο τέλος κάθε εξαμήνου, δηλαδή κάθε Δεκέμβριο και Μάιο.

ΚύπροςΠανελλήνιες 2022ειδήσεις τώραπανελλήνιεςπανεπιστήμια