Παιδεία|11.02.2019 16:47

Μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα του CERN

Νικολίτσα Τρίγκα

Τη συνδιαμόρφωση νέων στρατηγικών συνεργασίας και την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων συζήτησε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του διεθνούς ερευνητικού κέντρου CERN, Ursula Bassler, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο  Αν. υπουργός, Κώστας Φωτάκης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN (έρευνα, εκπαίδευση, βιομηχανία) στη νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης. Τόνισε την εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι δαπάνες για την Έρευνα δεν αποτελούν κόστος αλλά επένδυση για την οικοδόμηση της Οικονομίας της Γνώσης ως το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα.

Η Dr Bassler τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα του CERN και ανέφερε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διένυσε η χώρα, από το 2015  έως σήμερα επιδεικνύει απόλυτη συνέπεια στην καταβολή της συνεισφοράς της. Η εμπιστοσύνη του CERN προς την Ελλάδα, ανέφερε η Dr Bassler, ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και μπορούμε να σχεδιάσουμε τους τομείς στρατηγικής μελλοντικής συνεργασίας. Τα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με τη διεύρυνση της συνεργασίας της χώρας με το CERN συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν σε επόμενη συνάντησή τους στη Γενεύη.

Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα αριθμεί 22 χώρες-μέλη. Στις εγκαταστάσεις του εργάζονται περίπου 6.500 επιστήμονες περισσότερων των 80 εθνικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τους πλέον τεχνολογικά προηγμένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους  του Σύμπαντος.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

προγράμματαελληνική συμμετοχήCERN