Παιδεία|08.06.2022 07:37

Σχολεία: Δεν θα κοπεί το ρεύμα στις μονάδες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Νικολίτσα Τρίγκα

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες σχολείων για απειλές διακοπής του ρεύματος, θέση για το θέμα πήρε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε σχολικές μονάδες.

Το πρόβλημα αυτό είχαν αναδείξει διευθυντές σχολείων του Πειραιά καθώς και οι δήμοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, οι οποίοι είχαν ενημερώσει τα συναρμόδια υπουργεία ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα σχολικές μονάδες και μάλιστα κατά την περίοδο αυτή που οι μαθητές δίνουν προαγωγικές και Πανελλήνιες εξετάσεις.

Στην απάντησή του ο υπουργός κ. Σκρέκας μίλησε για τις αυξήσεις και τις έκτακτες επιδοτήσεις προς τους Δήμους, που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με σκοπό να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος δημοτικών επιχειρήσεων, σχολείων, δημοτικών κτηρίων κ.α. Εκτίμησε ότι μέσω των ενισχύσεων απορροφούν το 40%-50% περίπου της αύξησης των τιμολογίων και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής ηλεκτροδότησης στα σχολεία.

Η ΔΕΗ όταν γνωρίζει ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία ή για κάποια δημόσια δομή, δεν προχωράει σε παύση εκπροσώπησης, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τόνισε τα εξής:

  • «Το θέμα της αποπληρωμής των λογαριασμών και των υποχρεώσεων των σχολείων είναι θέμα των δήμων, καθώς εκεί ανήκουν οι σχολικές μονάδες και γι’ αυτό τον λόγο, για να αντιμετωπίσουν οι δήμοι το αυξανόμενο κόστος των ενεργειακών αναγκών συνολικά των δημοτικών επιχειρήσεων, των σχολείων, των δημοτικών κτηρίων και άλλων, ήδη το υπουργείο Εσωτερικών -που είναι και το αρμόδιο υπουργείο- και για το 2021 και το 2022 έχει προχωρήσει σε μια σειρά αυξήσεων και εκτάκτων επιδοτήσεων προς τους δήμους, για να μπορέσουν αυτοί να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της τεράστιας ενεργειακής κρίσης που δυστυχώς απειλεί τη χώρα μας.
  • Θα σας πω για παράδειγμα ότι με τις 75029/13-10-2021 και 85880/22-11-2021 αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών κατανεμήθηκαν εκτάκτως στους δήμους της χώρας μας από τους ΚΑΠ έτους 2021 συνολικό ποσό 207 εκατομμυρίων ευρώ προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.
  • Για τον ίδιο σκοπό το 2022 έχουν κατανεμηθεί 114 εκατομμύρια ευρώ με αντίστοιχες αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ εκτάκτως έχουν για το 2021 κατανεμηθεί 7 εκατομμύρια ευρώ και για το 2022 έχουν κατανεμηθεί 14 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη κατά προτεραιότητα δαπανών ενεργειακών προϊόντων, ενεργειακών αναγκών που είχαν οι δήμοι, μεταξύ των οποίων και τα σχολεία».

Όλες οι ειδήσεις:

Οι τουρκικές εμμονές, το βαλκανικό «ραντεβού» στην Θεσσαλονίκη και το διπλωματικό σπριντ της Αθήνας

Ληστεία σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία στη Βουλιαγμένης - Άρπαξαν χρηματοκιβώτια

Για εκλογές το φθινόπωρο προετοιμάζεται η Κουμουνδούρου - Εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση

Σχολεία: Δεν θα κοπεί το ρεύμα στις μονάδες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Κώστας Σκρέκαςειδήσεις τώραηλεκτρικό ρεύμαδιακοπές ρεύματοςσχολείαδιακοπή ρεύματοςΔΕΗ