Παιδεία|05.07.2022 07:36

Ανοικτό πανεπιστήμιο: «Είμαι 70 χρονών και δεν μπορώ να πληρώσω τα δίδακτρα» - Πώς αποφασίστηκε να σπουδάζουν δωρεάν οι … υπερήλικοι

Νικολίτσα Τρίγκα

Μπορεί οι άνθρωποι, που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ηλικία και επιθυμούν να σπουδάσουν να είναι ελάχιστοι αλλά τους αξίζει μια επιβράβευση. Κάπως έτσι το σκέφτηκε αυτό το ζήτημα το Ελληνικό Ανοικτό πανεπιστήμιο και αποφάσισε να παρέχει δωρεάν τις σπουδές σε μια 70χρονη φοιτήτρια η οποία είναι μητέρα και γιαγιά. Αφορμή για τη απόφαση αυτή στάθηκε το αίτημα της κυρίας Αλεξάνδρας Αντωνάτου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Ε.Α.Π., η οποία δήλωσε δυσκολία να πληρώνει τα δίδακτρα καθώς αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Όπως είπε η κ. Αντωνάτου «η ανάγκη για την προσωπική μου εξέλιξη εμφανίστηκε ακριβώς την στιγμή που ανακάλυψα ότι είχα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μου ως εργαζόμενη, ως μητέρα αλλά και ως γιαγιά. Ήταν μια στιγμή που οι σπουδές και η δυνατότητα φοίτησης σε ένα Πανεπιστήμιο σαν το ΕΑΠ μου έδωσαν ένα κίνητρο να συνεχίσω να είμαι ενεργή πολίτης και δημιουργικός άνθρωπος».

Κατόπιν αυτού η Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού πανεπιστημίου, μετά από εισήγηση του Προέδρου της, Καθηγητή Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την πλήρη οικονομική απαλλαγή από τις δαπάνες των σπουδών όλων των φοιτητών και φοιτητριών του Ιδρύματος με ηλικίες άνω των 70 ετών. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας συναντήθηκε δια ζώσης στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Πάτρα με την φοιτήτρια κ. Αλεξάνδρα Αντωνάτου ανακοινώνοντάς της την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αναγνωρίζοντας ότι η τρίτη ηλικία αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας, ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, το οποίο απαιτεί φροντίδα αλλά και υποστηρικτικούς μηχανισμούς, αποφάσισε να συμβάλλει κοινωνικά στο πλαίσιο αυτό, καλύπτοντας και εξασφαλίζοντας την μαθησιακή υποστήριξη των ατόμων που την επιζητούν.

Τα δίδακτρα Τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοικτό πανεπιστήμιο είναι αρκετά υψηλά και οι φοιτητές έχουν κάποιες διευκολύνσεις (δόσεις) προκειμένου να μπορέσουν ν΄ ανταποκριθούν. Για τις προπτυχιακές σπουδές τα δίδακτρα ανέρχονται σε 6.000 ευρώ για 4 έτη σπουδών. Για τα μεταπτυχιακά ανάλογα με το πρόγραμμα ξεκινούν από 3.250 έως 3.600 για τα 2 έτη σπουδών.

Ανοικτό Πανεπιστήμιοδωρεάνσπουδέςειδήσεις τώραφοιτητές