Παιδεία|27.07.2022 17:52

Ιατρική Αθήνας: Διαμαρτυρίες φοιτητών για την τελετή ορκωμοσίας στο προαύλιο της σχολής, μέσα στον καύσωνα και χωρίς τηβέννους και …χειραψίες

Νικολίτσα Τρίγκα

Την έντονη διαμαρτυρία των πτυχιούχων της Ιατρικής Αθηνών προκαλεί η απόφαση της σχολής να κάνει την τελετή ορκωμοσίας των φοιτητών στο….προαύλιο και μάλιστα χωρίς τηβέννους και χειραψίες. Οι αυριανοί γιατροί καλούνται να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη στο πάρκινγκ-προαύλιο της σχολής και  δηλώνουν ότι η απόφαση αυτή είναι εξευτελιστική και τους καταστρέφει την ωραιότερη μέρα της ζωής τους η οποία «συμβολίζει την ένταξή μας στην επαγγελματική πορεία ως νέοι γιατροί». Μάλιστα οι απόφοιτοι έστειλαν και επιστολή στον πρύτανη ζητώντας του να αλλάξει την άδικη απόφαση της σχολής καθώς «η απογοήτευση που νοιώσαμε είναι μεγάλη αλλά και η απορία μας ακόμη μεγαλύτερη για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας» . Οι φοιτητές μάλιστα πρότειναν να γίνει η τελετή στο περιστύλιο του Ζαππείου «ένα όμορφο χώρο για τους ίδιους και τους συγγενείς μας  τη στιγμή που θα δίνουμε τον όρκο του Ιπποκράτη» αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό από τη σχολή. 

Η απόφαση της σχολής 

Η Ιατρική σχολή στην ανακοίνωσή της -προφανώς λόγω μέτρων για την πανδημία -αναφέρει ότι «η ορκωμοσία που αφορά στην εαρινή περίοδο θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 19.30 μ.μ στον προαύλιο χώρο. Στην τελετή θα παρευρεθούν  οι ορκιζόμενοι οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν μις  ώρα νωρίτερα, συνοδευόμενοι από 4 άτομα το μέγιστο. Οι ορκιζόμενοι (με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας) και οι οικείοι τους θα προσέλθουν ταυτόχρονα στο χώρο της ορκωμοσίας, από την είσοδο της Ιατρικής Σχολής, επί της Οδού Τετραπόλεως 18 και Ραψάνης (δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον προαύλιο χώρο της Σχολής), και θα αποχωρούν σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός από την οδό Μ. Ασίας 75. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί, χωρίς τηβέννους και οι πτυχιούχοι θα παραλάβουν από τις Πρυτανικές Αρχές του Ε.Κ.Π.Α. και τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, τα αντίγραφα πτυχίου τους, χωρίς χειραψία. Σας γνωρίζουμε ότι η Τελετή θα βιντεοσκοπηθεί και θα μπορείτε να την αναζητήσετε στο κανάλι της Ιατρικής Σχολής στο youtube: 

Χωρίς τηβέννους και χωρίς χειραψία η ορκωμοσία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Ορκωμοσίες Φοιτητών: Οι απόφοιτοι που αναμένεται να ορκιστούν, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στην επιστήμη τους δεν θα φορέσουν τηβέννους και κατά τη διάρκεια που θα λάβουν τα πτυχία τους δεν θα ανταλλάξουν χειραψίες με τους καθηγητές τους. Οι πτυχιούχοι διαμαρτύρονται για τον χώρο πραγματοποίησης της ορκωμοσίας καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιοι "μια τελετή στον προαύλιο χώρο/πάρκινγκ της Ιατρικής Σχολής, πέρα από ιδιαίτερα κουραστική, αν όχι επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς τον καύσωνα που επικρατεί τέτοιες μέρες στην χώρα μας, θα ήταν και αρκετά εξευτελιστική". Η Τελετή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος, θα πραγματοποιηθεί, χωρίς τηβέννους και οι πτυχιούχοι θα παραλάβουν από τις Πρυτανικές Αρχές του Ε.Κ.Π.Α. και τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, τα αντίγραφα πτυχίου τους, χωρίς χειραψία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Γραμματεία του Τμήματος: «Η ορκωμοσία που αφορά στην εαρινή εξεταστική περίοδο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 19.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο της σχολής. Στην τελετή θα παρευρεθούν οι ορκιζόμενοι οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν ΜΙΑ ώρα νωρίτερα, συνοδευόμενοι από 4 άτομα το μέγιστο.  Οι ορκιζόμενοι (με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας) και οι οικείοι τους θα προσέλθουν ταυτόχρονα στο χώρο της ορκωμοσίας, από την είσοδο της Ιατρικής Σχολής, επί της Οδού Τετραπόλεως 18 και Ραψάνης (δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον προαύλιο χώρο της Σχολής), και θα αποχωρούν σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός από την οδό Μ. Ασίας 75.  Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί, χωρίς τηβέννους και οι πτυχιούχοι θα παραλάβουν από τις Πρυτανικές Αρχές του Ε.Κ.Π.Α. και τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, τα αντίγραφα πτυχίου τους, χωρίς χειραψία.  Σας γνωρίζουμε ότι η Τελετή θα βιντεοσκοπηθεί και θα μπορείτε να την αναζητήσετε στο κανάλι της Ιατρικής Σχολής στο youtube, εδώ.»

Ορκωμοσία.. στον καύσωνα Διαμαρτυρία πτυχιούχων ως προς τον χώρο πραγματοποίησης της ορκωμοσίας

Οι πτυχιούχοι απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον πρύτανη. Αναλυτικά αναφέρουν: «Αξιότιμε κύριε Πρύτανη, αγαπητέ μας Δάσκαλε, Οι πτυχιούχοι φοιτητές Ιατρικής ΕΚΠΑ του έτους 2022, Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας, όσον αφορά την τελετή ορκωμοσίας μας. Έπειτα από την αρχική μας απογοήτευση, όταν πληροφορηθήκαμε, ότι η εμβληματική αίθουσα ορκωμοσιών του πανεπιστημίου δεν διατίθεται για τελετές στους ίδιους τους φοιτητές του, κινηθήκαμε άμεσα για την οργάνωση μιας αξιοπρεπούς τελετής, αρμόζουσας στην παλαιότερη σχολή της χώρας. Φοιτητές και Πρόεδρος συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε τις πιθανές εναλλακτικές, όσον αφορά τον χώρο τέλεσης της ορκωμοσίας. Συμφωνήσαμε ότι μια τελετή στον προαύλιο χώρο/πάρκινγκ της Ιατρικής Σχολής, πέρα από ιδιαίτερα κουραστική, αν όχι επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς τον καύσωνα που επικρατεί τέτοιες μέρες στην χώρα μας, θα ήταν και αρκετά εξευτελιστική για εμάς τους ίδιους στην σημαντικότερη ως τώρα στιγμή της ζωής μας, η οποία συμβολίζει την ένταξη μας στην επαγγελματική πορεία μας ως νέοι γιατροί. Καταλήξαμε έτσι ότι η εύρεση μιας αίθουσας εκτός ΕΚΠΑ ήταν μονόδρομος μιας και το πανεπιστήμιο δεν στάθηκε δίπλα μας την στιγμή αυτή. Τέθηκε ως ιδέα τότε το περιστύλιο Ζαππείου, ένας χώρος όμορφος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει με λαμπρό τρόπο τους συγγενείς μας και εμάς τους αποφοίτους, την στιγμή που θα δίνουμε τον όρκο του Ιπποκράτη. Ενθουσιασμένοι επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους του Ζαππείου και ξεκίνησε άμεσα η οργάνωση της ορκωμοσίας. Μέχρι σήμερα, που έφτασε η επιστολή των πρυτανικών αρχών, γνωστοποιώντας μας την απόφαση να απαγορευτεί κάθε ορκωμοσία σε χώρο εκτός πανεπιστημίου.

Η αδικία και η απογοήτευση, που νιώσαμε ήταν μεγάλη, η απορία μας ακόμα μεγαλύτερη. Πώς το πανεπιστήμιο μας, το μεγαλύτερο στη χώρα και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, ουσιαστικά αδιαφορεί, για την στιγμή που πιστοποιείται η επιτυχία του ως εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πώς από την στιγμή, που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μας διαθέτει την αίθουσα που έχει για ακριβώς αυτόν τον σκοπό, αρνείται την πραγματοποίηση της τελετής σε άλλο χώρο, κάτι που πολλά πανεπιστήμια της χώρας συνηθίζουν. Με την επιστολή αυτή κύριε Πρύτανη θα θέλαμε αφενός να καταλάβετε τους προβληματισμούς μας ως απόφοιτος και καθηγητής της ίδιας ιστορικής σχολής, αφετέρου να σκεφτείτε και να ανακαλέσετε την απόφαση σας ή τουλάχιστον να βρεθεί μία μεγάλη και αξιοπρεπής αίθουσα του πανεπιστημίου, ώστε να τιμήσετε έτσι την προσπάθεια μας όπως αρμόζει στην ιστορία της σχολής μας». Με εκτίμηση οι πτυχιούχοι Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 2022 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑειδήσεις τώραορκωμοσίαιατρική σχολήφοιτητές