Παιδεία|15.02.2019 12:29

Γαβρόγλου:Επαγγελµατικά δικαιώµατα στα κολέγια, αλλά όχι ισοτιµία

Νικολίτσα Τρίγκα

Νέο νοµικό πλαίσιο για τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα µας ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενώ απαντώντας στο αίτηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων, εξέφρασε την άποψη ότι θα πυροδοτηθεί και στην Ελλάδα ένας απίστευτος µηχανισµός δανεισµού των φοιτητών, που θα θέλουν να σπουδάσουν σε αυτά όπως γίνεται σε ξένες χώρες (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.).

Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «η κυβερνητική πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές απόψεις. Εχω πειστεί ότι το δηµόσιο πανεπιστήµιο πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν δίδακτρα και σε δηµόσια πανεπιστήµια του εξωτερικού, πόσω µάλλον στα ιδιωτικά. Υπάρχει κύκλωµα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ. δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους. Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήµια, θα ξεκινήσει ένα απίστευτο µηχανάκι δανεισµού».

«Σπόντες» στην Πειραιώς

Απαντώντας στη ΝΔ, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην ίδρυση νέων δηµόσιων πανεπιστηµίων και «την ίδια ώρα ζητά να δηµιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήµια. Αναγνωρίζουµε πτυχία από κρατικά πανεπιστήµια του εξωτερικού, είναι αλήθεια αυτό.

Όπως είναι αλήθεια ότι 40 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήµιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ». Αναφερόµενος στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν έχω καταλάβει την άποψη της ΝΔ για τα κολέγια. Εµείς έχουµε πει ότι θα βάλουµε ένα πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια. Τους υπόσχονται ισότιµα πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλµατος. Εµείς λέµε επαγγελµατικά δικαιώµατα ναι, ακαδηµαϊκή ισοτιµία όχι. Να υπάρχει έλεγχος για τα προγράµµατα σπουδών, για τις εγκαταστάσεις. Αυτό θα το αλλάξουµε, µέσα στον Μάρτιο θα ψηφίσουµε νοµοσχέδιο για τα κολέγια».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

κολέγιαυπουργείο ΠαιδείαςΚώστας Γαβρόγλου