Παιδεία|27.08.2022 08:33

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Tην εφαρμογή του νόμου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προωθεί η κυβέρνηση

Νικολίτσα Τρίγκα

Το έδαφος για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας προετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά τα πανεπιστήμια φοβούνται τις αντιδράσεις, εάν αυτό υλοποιηθεί με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό είχε συνάντηση ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, με τους πρυτάνεις τεσσάρων Ιδρυμάτων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των σχεδίων ασφάλειας από πλευράς Πανεπιστημίων έτσι ώστε να μπορέσει να τεθεί σε «λειτουργία» και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα ΑΕΙ. Για για να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα Πανεπιστήμια και η λειτουργία των ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), πρέπει να υποβληθούν σχέδια ασφάλειας από κάθε Πανεπιστήμιο, στα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους στον υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο, αλλά η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ενώ οι τέσσερις πρυτάνεις που συμμετείχαν ήταν οι Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ), Ανδρέας Μπουντουβής (ΕΜΠ), Δημήτριος Μπουραντάς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Νικόλαος Παπαϊωάννου (ΑΠΘ).

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας  κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας των Α.Ε.Ι., που προβλέπεται από τους νόμους 4777/21 και 4957/22. Από την πλευρά των ΑΕΙ εκφράζεται ο φόβος ότι θα υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους φοιτητές γεγονός που θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Στο προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση, οργάνωσή, λειτουργία, ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και λοιπά θέματα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). Οι συγκεκριμένες Μονάδες συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161) και διατίθενται, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στις οποίες υπάγονται, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα «Α.Ε.Ι.» για την εκτέλεση της αποστολής τους.

Οι Ο.Π.Π.Ι. διατίθενται με κριτήριο την ύπαρξη και έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται μετά από προηγούμενη πρόσκληση διαβούλευσης προς τον Πρύτανη πριν από το στάδιο της αρχικής διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. στο Α.Ε.Ι., λαμβανομένων υπόψη τυχόν προηγούμενων περιστατικών παραβατικότητας και των τυχόν υφισταμένων σχεδίων ασφαλείας των Α.Ε.Ι.. Το εν λόγω προσωπικό διατίθεται χωρίς χρονικό περιορισμό και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες που διαπιστώνονται.  Σε περίπτωση που οι ως άνω ειδικοί φρουροί δεν διατίθενται σε Α.Ε.Ι. για την εκτέλεση της αποστολής τους, τοποθετούνται σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι.

Αποστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι η ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. από αξιόποινες ενέργειες προσώπων και γεγονότα έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές αρχές και υπηρεσίες. Για την εκπλήρωση της αποστολής του το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι., στο πλαίσιο άσκησης των αστυνομικών του καθηκόντων, είναι αρμόδιο ιδίως για: α. την επικοινωνία και συνεργασία με τον πρύτανη ή αρμόδιο αντιπρύτανη για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. και με τις Υπηρεσίες και τα όργανα του Ιδρύματος, καθώς και με λοιπούς, κατά περίπτωση, συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, β. την πρόληψη τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης, γ. τις απαιτούμενες ενέργειες, σε περίπτωση διάπραξης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για τη βεβαίωσή της, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή, δ. τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων και Εικόνων σε συνεργασία με το προσωπικό των Α.Ε.Ι., ε. τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στ. τη διέλευση, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών.

Η συχνότητα, ο τρόπος διέλευσης, ως και το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η διέλευση, προσδιορίζονται από τον επικεφαλής της Ο.Π.Π.Ι. με κριτήρια ιδίως τη φύση αυτών, τον βαθμό επικινδυνότητας, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κρατούσες συνθήκες στην περιοχή, ζ. τη διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 96 του π.δ. 141/1991 (Α΄58) και η. τη συνεργασία και σύμπραξη με τις αστυνομικές Υπηρεσίες κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση μεμονωμένων ή κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της διαρκούς επικοινωνίας με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Γ.Α.Δ.Α. και τα αρμόδια Κέντρα Επιχειρήσεων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με συμβάντα και γεγονότα αστυνομικής αρμοδιότητας.

Τα καθήκοντα των αστυνομικών δυνάμεων

Όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα οι Ο.Π.Π.Ι. ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και την ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά τρόπο συστηματικό, μεθοδικό και ασφαλή. Το προσωπικό τους επιχειρεί σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους των Α.Ε.Ι. και των υποδομών αυτών, δίχως να διαταράσσεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου. 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπανεπιστήμιαπανεπιστημιακή αστυνομίαφοιτητές