Παιδεία|07.09.2022 15:48

Πώς θα αρχίσει η σχολική χρονιά: Ο προγραμματισμός, οι καινοτομίες και όλες οι αλλαγές – Τι ισχύει με τις πανελλήνιες

Νικολίτσα Τρίγκα

Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή η οποία θα προβλέπει την ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους και όχι λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων όπως γινόταν έως τώρα. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τάχθηκε σήμερα -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- υπέρ του έγκαιρου προγραμματισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να μη ταλαιπωρούνται, όπως είπε, μαθητές , φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Η υπουργός με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα 12 του μήνα , αναφέρθηκε σε όλες τις καινοτομίες, που θα εφαρμοστούν φέτος σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ το οποίο θα αφορά στον σχολικό εκφοβισμό και θα περιλαμβάνει τους μαθητές τους καθηγητές και τους γονείς, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει και η σχετική επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης για την εφαρμογή του. Επανέλαβε ότι φέτος θα ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και θα ότι θα γίνουν οριζόντιες επιμορφώσεις 120.000 δασκάλων και καθηγητών , ότι θα εφαρμοστεί η Τράπεζα θεμάτων και στη Γ΄ λυκείου κ.α.

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και ότι δεν θα προστεθεί κάτι άλλο για την ώρα. Για την πανεπιστημιακή αστυνομία υπογράμμισε ότι θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ότι τις αποφάσεις για τη λειτουργία της εντός των ΑΕΙ θα τις λαμβάνει η Ελληνική αστυνομία.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις 2023 και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου. Για πρώτη φορά στα χρονικά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση το πρόγραμμα των πανελλαδικών για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων πριν ακόμη ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Μάλιστα όπως είπε η υπουργός Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε αυτή η πρακτική να παγιωθεί και το πρόγραμμα των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ν΄ ανακοινώνεται κάθε χρόνο έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στα επαγγελματικά λύκεια οι πανελλαδικές θα αρχίσουν 1η Ιουνίου και θα λήξουν στις 16 Ιουνίου . Τα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου . Ο έγκαιρος προγραμματισμός θα αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δήλωσε η υπουργός Παιδείας. οι ημερομηνίες των πανελλαδικών έχουν ως εξής:

  • Παρασκευή, 02/06/2023: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
  • Τρίτη, 06/06/2023: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία
  • Πέμπτη, 08/06/2023: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική
  • Δευτέρα, 12/06/2023: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 29  Ιουνίου.
Το πρόγραμμα για τη νέα σχολική χρονιά και τις πανελλαδικές του 2023 , όπως τα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασχολική χρονιάσχολείαπανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιες εξετάσειςΝίκη ΚεραμέωςΠανελλήνιες 2023