Παιδεία|09.09.2022 07:20

Ακόμη 225 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ: Τι μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι που θέλουν ν΄ αλλάξουν την αρχική τους επιλογή - Προθεσμίες αιτήσεων

Νικολίτσα Τρίγκα

Νέες ευκαιρίες θα έχουν οι υποψήφιοι για σπουδές στα ΙΕΚ, καθώς με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, προστέθηκαν επιπλέον 225 νέες ειδικότητες για το Α΄ Εξάμηνο. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και αν έχουν επιλέξει κάποια ειδικότητα ν΄ αλλάξουν προτίμηση και να διαλέξουν κάποια από τις νέες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι που ήδη καταχώρισαν αίτηση με προτιμήσεις στο σύστημα μπορούν να ξανασυνδεθούν, να ελέγξουν τις νέες ειδικότητες προτίμησης και να τροποποιήσουν τις προτιμήσεις τους. Το δίκτυο θα είναι ανοιχτό για καταχώριση και τροποποίηση αίτησης μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 14:59 και κάθε φορά αποθηκεύει την τελευταία τροποποίηση της αίτησης.

Βήμα οριστικοποίησης αίτησης δεν υπάρχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρόσθετες ειδικότητες υπάρχουν και κάποιες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αρκετά ΙΕΚ, όπως για παράδειγμα:  Υποκριτικής Τέχνης (ΙΕΚ Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Αμπελοκήπων, Νέας Ζίχνης Μακεδονίας κ.α). Επίσης Τέχνης Σκηνοθεσίας. Ειδικός θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Ζωγραφικής Τέχνης. Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Επιμέλειας Κειμένων. Τουριστικών Συνοδών κ.α

Δείτε εδώ τον κατάλογο με τις νέες ειδικότητες

Μετεγγραφές - Κατατάξεις - Αλλαγή ειδικότητας

Καταρτιζόμενος που επιθυμεί μετεγγραφή σε άλλο Ι.Ε.Κ., ιδιωτικό ή δημόσιο, δύναται να την πραγματοποιήσει με υποβολή αίτησης στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμεί να φοιτήσει:

  • για το χειμερινό εξάμηνο από την 1η έως και την 10η Ιουλίου εκάστου έτους
  • για το εαρινό εξάμηνο, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης του χειμερινού εξαμήνου κατάρτισης και πριν την έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την μετεγγραφή καταρτιζόμενου αποτελεί η λειτουργία της ειδικότητας στην οποία φοιτά ο ενδιαφερόμενος, στο αντίστοιχο εξάμηνο κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμεί να μετεγγραφεί. Στις περιπτώσεις όπου η μετεγγραφή δεν ολοκληρωθεί, ο καταρτιζόμενος συνεχίζει τη φοίτησή του στο Ι.Ε.Κ. που είναι εγγεγραμμένος.

  • Μετεγγραφές στο Α΄ εξάμηνο κατάρτισης δεν επιτρέπονται.
  • Ανάκληση μετεγγραφής για το ίδιο εξάμηνο κατάρτισης δεν επιτρέπεται.

Οι κάτοχοι Βεβαιώσεων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α΄ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης και ύστερα από έγκριση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικών Φορέων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν..

Για το λόγο αυτό, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ι.Ι.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν από την 15η Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή της 2ης εβδομάδας του Οκτωβρίου εκάστου έτους για το χειμερινό εξάμηνο. Για το εαρινό εξάμηνο η αντίστοιχη περίοδος είναι από την 1η Φεβρουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η αίτηση συνοδεύεται από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που κατέχουν.

Καταρτιζόμενοι ειδικοτήτων που έχουν καταργηθεί δύνανται να κατατάσσονται για συνέχιση της φοίτησης σε αντίστοιχες νέες ειδικότητες, υποβάλλοντας στο Ι.Ι.Ε.Κ. που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν αίτηση κατάταξης από την 15η Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή της 2ης εβδομάδας του Οκτωβρίου εκάστου έτους για το χειμερινό εξάμηνο. Για το εαρινό εξάμηνο η αντίστοιχη περίοδος είναι από την 1η Φεβρουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η αίτηση συνοδεύεται από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και το ατομικό δελτίο καταρτιζόμενου.

Είναι δυνατή η αλλαγή ειδικότητας από καταρτιζόμενο στο Β’ ή στο Γ’ εξάμηνο σε άλλη συναφή ειδικότητα, εφόσον οι δύο ειδικότητες είχαν κοινό πρόγραμμα στα προηγούμενα εξάμηνα, όπως προκύπτει από τους Οδηγούς Κατάρτισης. Στην περίπτωση αυτή, ο καταρτιζόμενος υποβάλλει αίτηση πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου εξαμήνου.

ειδικότητεςΙΕΚυπουργείο Παιδείας