Παιδεία|04.10.2022 17:09

Νέα ακαδημαϊκό έτος: Πανεπιστήμια και Δήμοι καλωσορίζουν νέους φοιτητές στα πρότυπα μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού

Νικολίτσα Τρίγκα

Με εκδηλώσεις, καινοτομίες και παροχές πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα τα πανεπιστήμια αλλά και οι πόλεις (δήμοι) που τα φιλοξενούν καλωσορίζουν φέτος τους νέους φοιτητές σε μια ατμόσφαιρα γιορτής. Ειδικές τιμές σε εστιατόρια, εκπτώσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, ειδικά σχεδιασμένες ξεναγήσεις στις πόλεις και στα ιδρύματα, συμβουλές για έξυπνο διάβασμα, αλλά και Ευ Ζην, άνοιγμα των μουσείων αλλά και τοπικά γλέντια είναι μερικές από τις εκδηλώσεις, που ετοίμασαν τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με δήμους για τις επόμενες μέρες προκειμένου να υποδεχτούν τους χιλιάδες νέους φοιτητές.

Στόχος τόσο των ιδρυμάτων όσο και των δήμων που φιλοξενούν πανεπιστήμια είναι να κάνουν τους φοιτητές να νοιώσουν ευχάριστα και ότι ανήκουν στην κοινότητα, που θα σπουδάσουν τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό πάρα πολλές πόλεις διοργανώνουν την «Εβδομάδα Υποδοχής Νέων Φοιτητών», με πλήθος εκδηλώσεων για τους φοιτητές. Επίσης, φορείς εστίασης των πόλεων σε συνεργασία με τους δήμους ανακοίνωσαν ειδικές τιμές αλλά και εκπτώσεις για τους φοιτητές.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μια καινοτόμα πρωτοβουλία εγκαινιάζουν φέτος, για πρώτη φορά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης. Καθιερώνουν την εβδομάδα υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών στο Ρέθυμνο, μέσα από πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της υγειούς αλληλεπίδρασης του πανεπιστημιακού ιδρύματος με την κοινωνία του Ρεθύμνου. Όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι :

  • να στηρίξει τους πρωτοετείς φοιτητές ώστε να νιώσουν εξ αρχής ότι ανήκουν σε δύο νέες κοινότητες, την κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης και αυτήν της πόλης του Ρεθύμνου
  • να καταδειχθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης αγκαλιάζουν με θεσμικό τρόπο ποικίλες πτυχές της ζωής των φοιτητών και φοιτητριών όπως την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής, την αίσθηση του «ανήκειν», την ψυχική και συναισθηματική τους ισορροπία, την ανάγκη για πολιτισμό και αθλητισμό. Σε αυτό το πνεύμα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης σχεδίασαν από κοινού ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από τις 5 έως και τις 13 Οκτωβρίου 2022, οι οποίες περιλαμβάνουν γνωριμία των νέων φοιτητών/τριών με τις δομές, τους συλλόγους και τις πολιτιστικές ομάδες των ενεργών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνδυασμό με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία και χώρους πολιτισμού της πόλης του Ρεθύμνου και στην αρχαία Ελεύθερνα, καθώς και μια συναυλία σε κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε να γευτούν το ακαδημαϊκό, αστικό, πολιτισμικό περιβάλλον που τους υποδέχεται. Η Κεντρική Εκδήλωση Καλωσορίσματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, στις 11:30π.μ. , στο Αμφιθέατρο Δ7, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. (Θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κρήτης (YouTube (UOC - University of Crete) για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να παραστούν διά ζώσης).Επιπλέον, η συνεργασία αυτή εξασφάλισε διευκολύνσεις για την ανακούφιση, στο μέτρο του δυνατού, της επιβάρυνσης του κόστους ζωής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με τη συνδρομή των τοπικών φορέων της εστίασης και της αναψυχής, περίπου 60 καταστήματα της πόλης δέχθηκαν να προσφέρουν ειδικές τιμές και εκπτώσεις στους/στις φοιτητές/τριες του ΠΚ. Η πρωτοβουλία αποτελεί την αρχή μιας ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δήμου Ρεθύμνης και της φοιτητικής κοινότητας που θα εξελίσσεται δυναμικά και θα εμπλουτίζεται από τις ιδέες και προτάσεις των συμβαλλομένων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Πόλη μας, καλεί τους πρωτοετείς φοιτητές/τριες να συμμετάσχουν ενεργά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις, που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτούς/ές. Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα προσφερθούν δωρεάν στις/στους φοιτήτριες /ές.

Πανεπιστήμιο Πάτρας

Με τον τίτλο «Welcome to up», τo Πανεπιστήμιο Πατρών υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές/-τριες του με ένα τριήμερο φεστιβάλ. Τους συστήνει την πόλη μέσα από σειρά εκδηλώσεων, ενώ η Πανεπιστημιούπολη ανοίγει τις πύλες της και υποδέχεται Πατρινούς και επισκέπτες. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το τρίτο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Eπιμελητήριο Αχαΐας και τη συνδρομή του Δήμου Πατρέων, διοργανώνει για πρώτη φορά ένα τριήμερο Φεστιβάλ υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του, μία γιορτή που φιλοδοξεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη και να ξεπεράσει τα όριά της, μια γιορτή που έχει σαν στόχο να συνδέσει το Πανεπιστήμιο με την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, να γνωρίσει τους φοιτητές μεταξύ τους αλλά και με το Πανεπιστήμιο, κάνοντας πράξη την εξωστρέφεια. Στις 14-15 και 16 Οκτωβρίου 2022 το Πανεπιστήμιο Πατρών υποδέχεται τους φοιτητές του και τους συστήνει την πόλη, μέσα από σειρά εκδηλώσεων, ενώ η Πανεπιστημιούπολη ανοίγει τις πύλες της και υποδέχεται τους Πατρινούς, υπό τον τίτλο «Welcome to UP». Από μεγάλα μουσικά events, open air κινηματογραφικές προβολές, Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι δράσεις όπως το «Taste the city», και το «Magic Bus Patras Tour» θα δημιουργήσουν επί τρεις μέρες μια ατμόσφαιρα γιορτής. Πλατεία Βασ. Γεωργίου, Αρχαιολογικό Μουσείο, και βέβαια στο επίκεντρο όλων το Campus του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι οι χώροι στους οποίους θα χτυπά η καρδιά του ιδιαίτερα φιλόδοξου τριημέρου φεστιβάλ που έχει σαν στόχο να θεσμοθετηθεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πρωτοετείς φοιτητές στην έναρξη κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. To πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο κατά τα πρότυπα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, σε μια πρωτοβουλία που δεν έχει διεξαχθεί ξανά στην χώρα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών προτάσσει και στην πράξη την εξωστρέφεια με στόχο τη στενότερη σύνδεσή του με την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, την κοινωνία και την αγορά τους και μας λέει «Welcome to UP». Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και απευθύνονται σε φοιτητές, πατρινούς και επισκέπτες, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου όλα τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Πατρών θα είναι ανοικτά για το κοινό.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Όπως τονίζει το πανεπιστήμιο καλωσορίζουμε με χαρά όλους τους φοιτητές και ιδιαίτερα τους πρωτοετείς. Από 10 έως 14 Οκτωβρίου θα είναι μια εβδομάδα πλούσια σε εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις για : To Πανεπιστήμιο και τις παροχές του. Τις δραστηριότητες και τις ομάδες του Tips για έξυπνο διάβασμα. Συμβουλές για Ευ Ζην. Αποκορύφωση της εβδομάδας υποδοχών, η φιλανθρωπική συναυλία που διοργανώνει το ΟΠΑ με τους Gadjo Dilo Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, 20:00, Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού».

πανεπιστήμιαειδήσεις τώραΔήμοιφοιτητές