Παιδεία|22.02.2019 08:38

Τα ιδιωτικά σχολεία παίρνουν... «άριστα» στους αδήλωτους εκπαιδευτικούς

Νικολίτσα Τρίγκα

Με τα πλέον µελανά χρώµατα περιγράφουν τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα ιδιωτικά σχολεία οι εργαζόµενοι εκπαιδευτικοί, κάνοντας λόγο για αδήλωτη εργασία (χωρίς συµβάσεις) που φτάνει στο 40%, πρόσθετες εργασίες χωρίς αµοιβή, παραβίαση ωραρίου-αργιών κ.λπ.

Τα στοιχεία έδωσε στη δηµοσιότητα το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) και προέρχονται από τις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της µεγάλης έρευνας για το προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και τη σύγκρισή τους µε επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία, ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς του υποχρεωτικού προγράµµατος δεν δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστηµα MySchool του υπουργείου Παιδείας. Συνήθως πρόκειται για νηπιαγωγούς αλλά και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (ξενόγλωσσους, µουσικούς, εικαστικούς) που δηλώνονται συνήθως ως διοικητικό προσωπικό και αµείβονται µε πολύ χαµηλότερες αποδοχές.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν δηλώσει στο σύστηµα 5.867, όµως σύµφωνα µε την έρευνα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία είναι 8.167, αλλά πολλοί δηλώνονται ως διοικητικοί και δεν έχουν συµβάσεις εργασίας. Μάλιστα η Οµοσπονδία υποστηρίζει ότι «οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία είναι εξαιρετικά δύσκολοι, διότι οι ελεγκτές περνούν από ένα δίκτυο φυλάκων security και γραµµατέων που τους καθυστερούν µέχρι οι αδήλωτοι εκπαιδευτικοί να κρυφτούν σε τουαλέτες και εστιατόρια».

Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, οι δηλωµένοι νηπιαγωγοί στο MySchool είναι 595, αλλά στην πραγµατικότητα σχεδόν το 45% των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νηπιαγωγεία δεν δηλώνονται. Οπως επίσης υποστηρίζει η ΟΙΕΛΕ, ένα µεγάλο ποσοστό ιδιωτικών εκπαιδευτικών (περίπου το 40%) υποχρεώνεται να παρέχει κι άλλες υπηρεσίες εκτός των διδακτικών τους υποχρεώσεων χωρίς αµοιβή.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

έρευναεκπαιδευτικοίιδιωτικά σχολείαΟΙΕΛΕ