Παιδεία|02.11.2022 20:12

Μια μοναδική ευκαιρία από το Δημοκρίτειο: Γίνετε κι εσείς ακροατές μαθημάτων - Από τη ρωσική γλώσσα μέχρι την ποντιακή διάλεκτο - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Νικολίτσα Τρίγκα

Μια θαυμάσια ευκαιρία δίνει στους πολίτες το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης να έρθουν σε επαφή με γνώσεις υψηλού επιπέδου σε διάφορα αντικείμενα μέσω του θεσμού του «Ακροατή πανεπιστημιακών Μαθημάτων». Στόχος είναι το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση.

Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ο οποίος ενδιαφέρεται για επιμόρφωση με κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον του για κάποιο επιστημονικό αντικείμενο, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2019 αλλά λόγω της πανδημίας σταμάτησε.

Φέτος τα μαθήματα ξεκινούν ξανά και ήδη η Συνέλευση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών αποφάσισε να υλοποιήσει τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους πολίτες της περιοχής. Η προθεσμία εγγραφών ξεκίνησε και λήγει την Κυριακή 6.11.2022. Συγκεκριμένα, για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, προσφέρονται τα ακόλουθα μαθήματα: Ρωσική γλώσσα. Ρωσική γλώσσα και γραμματεία. Δίκαιο Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εισαγωγή στην οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας. Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου.

Οι ενδιαφερόμενες/οι θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να την αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική δ/νση: protocol@bscc.duth.gr, έως και την Κυριακή 6.11.2022. Μπορούν να επιλέξουν, αριθμώντας με σειρά προτεραιότητας τις επιλογές τους, μέχρι 3 μαθήματα. Οι Ακροατές Πανεπιστημιακών Μαθημάτων: δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις, ούτε στις εργαστηριακές κλινικές ή φροντιστηριακές ασκήσεις, και δεν δικαιούνται των φοιτητικών παροχών (δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου, σίτιση, στέγαση, βιβλία,κ.λπ.).

Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου για τον θεσμό

Τα μαθήματα τα επιλέγουν οι πολίτες από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματος που εδρεύουν στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα και διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Ως ακροατές μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και αλλοδαποί φοιτητές, που έρχονται στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν την αίτησή τους προς τα Τμήματα ενδιαφέροντος τους έντυπα ή ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη προθεσμία. Κάθε αίτηση εξετάζεται από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την αποδοχή από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Το κάθε Τμήμα θα μπορεί να προβεί στον ορισμό εκείνων των μαθημάτων που θεωρεί ότι μπορούν να είναι ανοιχτά στο κοινό. Τα Τμήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους λόγω της φύσης των μαθημάτων, κ.λπ. θα μπορούν να ορίσουν επιπλέον προϋποθέσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης http://www.duth.gr και στις ιστοσελίδες των Τμημάτων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ρωσική γλώσσαΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιοπανεπιστήμιο Οξφόρδηςειδήσεις τώραΘράκη