Παιδεία|29.11.2022 06:45

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην αναμονή: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά οι μονιμοποιήσεις νεοδιόριστων

Νικολίτσα Τρίγκα

Στην …αναμονή έβαλε το υπουργείο Παιδείας τους χιλιάδες δόκιμους (νεοδιόριστους) εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με αγωνία περιμένουν να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησής τους.

Τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει ότι έχει αποφασισθεί να εφαρμοσθούν οι διατάξεις της αξιολόγησης του νόμου 4823/2021 και για τους νεοδιόριστους δόκιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ και κατόπιν να γίνει η μονιμοποίησή τους (σ.σ το υπουργείο Παιδείας τα δυο έτη υπηρεσίας προκειμένου ένας δόκιμος εκπαιδευτικός να μπορέσει να μονιμοποιηθεί). Η αξιολόγηση θα γίνει εντός του τρέχοντος σχολικού έτους, ανέφερε και η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι όσες Διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης δόκιμων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ εξέδωσαν ήδη ορισμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα ανακληθούν ως άκυρες. Η κ. Μακρή κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο οποίος ρωτούσε τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΙΘ ώστε οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης για όλους τους δόκιμους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής του 2020. Η υφυπουργός είπε ότι ήδη Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας ανακαλούν τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης δόκιμων εκπαιδευτικών που εξέδωσαν και δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και κανείς δόκιμος εκπαιδευτικός δεν θα απολυθεί. Τόνισε μάλιστα ότι οι οδηγίες του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ κου Αλ. Κόπτση προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ήταν να απέχουν από τη διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικών πράξεων.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών της Λήμνου

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λήμνου: Τον Αύγουστο του 2022 συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διετία των δόκιμων νεοδιόριστων συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής. Με βάση τον νόμο 4589/2019 με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι διορισμοί στην εκπαίδευση, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί από τις Διευθύνσεις η μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών αυτών. Η σχετική πράξη μονιμοποίησης εκδίδεται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19/8/2022, επομένως η διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης οφείλει να εκδοθεί το αργότερο έως τις 19/10/2022.Η Διεύθυνση Π.Ε. Λέσβου, όπως και πολλές άλλες, δεν έχει προχωρήσει την συγκεκριμένη διαδικασία μονιμοποίησης, ισχυριζόμενη ότι αναμένει διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια στιγμή σε κάποιες άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί έχουν και τυπικά μονιμοποιηθεί (Α’,Γ’, Ανατολικής Αττικής κα). Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται μία κατάσταση ομηρίας και ανασφάλειας που καθιστά τους συναδέλφους πιο ευάλωτους σε πιέσεις, προκειμένου να δέχονται αδιαμαρτύρητα την αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου, αυτήν που ο κλάδος μας στην συντριπτική του πλειοψηφία αντιμάχεται σθεναρά. Δεν θα επιτρέψουμε οι συνάδελφοί μας, νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να μετατραπούν σε ομήρους του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, με τέτοιες ενέργειες εις βάρος τους.

υπουργείο Παιδείαςαξιολόγησηεκπαιδευτικοίειδήσεις τώραμονιμοποίηση