Παιδεία|14.12.2022 06:45

Απλήρωτοι καθηγητές και αναβάθμιση μόνο στα «χαρτιά» στα δημόσια ΙΕΚ - Χωρίς κονδύλια για τα βασικά τους έξοδα τα σχολεία

Νικολίτσα Τρίγκα

Παρά τις τυμπανοκρουσίες από το υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση και τη στήριξη των δημόσιων ΙΕΚ, οι εκπαιδευτές είναι ακόμη απλήρωτοι και οι διευθυντές των σχολείων δεν έχουν χρήματα ούτε για τα αναλώσιμα. Στα χαρτιά φαίνεται ότι έχει μείνει η υπόσχεση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των ΙΕΚ, τα οποία φέτος δέχτηκαν χιλιάδες νέους σπουδαστές, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφού η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έκοψε το δρόμο σε τεράστιο αριθμό υποψηφίων από την προσπάθεια εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Πριν από λίγες μέρες οι διευθυντές των ΙΕΚ κατήγγειλαν την έλλειψη χρηματοδότησης και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και τώρα έρχονται οι εκπαιδευτές οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν έχουν πληρωθεί. Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης του Δημοσίου, έστειλε μάλιστα επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ,εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις πληρωμές τους το εξάμηνο 2022Β. Την επιστολή κοινοποίησαν και στον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης, Γεώργιο Βουτσινό με την υπογράμμιση ότι δεν έχει προχωρήσει ούτε και στην υπογραφή των συμβάσεων τους.

Η επιστολή των εκπαιδευτών ΙΕΚ

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, η οποία είναι διάχυτη σε χιλιάδες Εκπαιδευτές απασχολούμενους στα στα δημόσια ΙΕΚ, σχετικά με τις πληρωμές μας για το τρέχον εξάμηνο 2022Β.

Καταρχήν αυτή αφορά, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση Υπογραφής Συμβάσεων για το τρέχον εξάμηνο. Οι δεσμεύσεις που είχε λάβει κατά το πρόσφατο παρελθόν το Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ, ήταν ενθαρρυντικές για το εν λόγω ζήτημα, αλλά βρισκόμαστε ενώπιον της ίδιας και χειρότερης κατάστασης. Χειρότερη αφού κατά το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο πληρωθήκαμε πριν τη λήξη του εξαμήνου για το πρώτο τρίμηνο. Τώρα δεν έχουμε καν υπογράψει Συμβάσεις. Κατά δεύτερον, ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι στο τρέχον εξάμηνο θα υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών λόγω αλλαγής πηγής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου και διαδικασίας πληρωμής μας. Γεγονός το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο! Ζητούμε, να ενημερωθούμε εγγράφως, αναφορικά με τους λόγους καθυστέρησης Υπογραφής των Συμβάσεων μας και να πράξετε άμεσα τα δέοντα ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, καθώς και να ενημερωθούμε για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών μας μας για το τρέχον εξάμηνο.

Διαμαρτυρίες και των διευθυντών

Πρίν από λίγες μέρες έστειλαν σχετική επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς και οι διευθυντές των ΙΕΚ , καλώντας τους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις τώρα εάν όντως τους ενδιαφέρει να εξακολουθεί να λειτουργεί η δημόσια δωρεάν κατάρτιση». Οι διευθυντές των σχολείων λένε ότι η υποχρηματοδότηση ενδέχεται να οδηγήσει σε «αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων», αφού όπως τονίζουν παρά την ψήφιση νομοσχεδίου για τη χρηματοδότησή τους, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Σχεδόν δύο χρόνια μετά την νομοθετική «αναβάθμιση» τους τα Δ.ΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα.

Έλλειψη χρηματοδότησης

Όπως λένε οι διευθυντές «τα δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν λάβει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2022. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ «φρόντισε» να καταργήσει την πάγια προκαταβολή που είχε καταφέρει ο Γ.Γραμματέας να εξασφαλίσει για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους. Κατόπιν αυτού ψηφίσθηκαν: νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των Δ.ΙΕΚ, τροπολογία για την νομοθέτηση της ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, αλλά και αυτό βεβαίως είναι επισφαλές, για λόγους που δύναται να εφεύρει ή να επικαλεσθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να μην υλοποιηθεί. Άρα ούτε πιστώσεις στους υπάρχοντες λογαριασμούς ούτε τρόπος χρηματοδότησης.

Με το παρόδοξο, όσα ΙΕΚ έχουν κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο της παγίας προκαταβολής να τους απαγορεύει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να το χρησιμοποιήσουν. Οι Νόμοι έχουν ψηφισθεί πότε θα εφαρμοστούν; Όλοι οι Διευθυντές των Δημοσίων ΙΕΚ, έχουμε περιέλθει σε απόγνωση, καταβάλλοντας εξ΄ ιδίων χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ. Στην κορυφή της απόγνωσης τοποθετούμε τα υλικά εκπαίδευσης, όπου η εξεύρεση χορηγών και δωρητών, μας έχει καταντήσει επαίτες και την επαγγελματική κατάρτιση σε επίπεδο ζητιανιάς με κίνδυνο να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση τωνεξετάσεων εργαστηριακών μαθημάτων. Αναγκάσθηκαν οι διευθυντές οργανωμένων Δ.ΙΕΚ να ανακοινώνουν την υπαγόρευση θεμάτων της προόδου για τους ανωτέρω λόγους... Προσανατολιζόμαστε δε, αν δεν λυθεί «χθες» το πρόβλημα να αποστείλουμε στους εκπαιδευτές τις συμβάσεις τους να τις εκτυπώσουν... και τέλος να δηλώσουμε αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων κλπ. Ποιος θα καλύψει τα παραπάνω έξοδα και πότε; Πως δουλεύουν τα ΔΙΕΚ χωρίς χρήματα από αρχές Οκτωβρίου;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραυπουργείο ΠαιδείαςΙΕΚκαθηγητές