Παιδεία|03.01.2023 07:19

Πώς πρωτοποριακές εφαρμογές βοηθούν φοιτητές και επισκέπτες στο Αριστοτέλειο να «κινούνται» με ευκολία και χωρίς φόβο

Νικολίτσα Τρίγκα

Εφαρμογές οι οποίες έχουν σκοπό να διευκολύνουν την πρόσβαση αλλά και την κίνηση μέσα στην αχανή έκταση του Αριστοτέλειου έχει εφαρμόσει το ίδρυμα τόσο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και για τους επισκέπτες.

Η πρώτη εφαρμογή αφορά στα άτομα με αναπηρία και η δεύτερη όλους όσοι βρίσκονται καθημερινά εκεί και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιο έκτακτο περιστατικό ή νοιώσουν ότι κινδυνεύουν. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα κτίρια τεράστια εμπόδια στις μετακινήσεις συναντούν τα άτομα με αναπηρία και κυρίως οι φοιτητές όσον αφορά στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια εφαρμογή που ήδη υπάρχει σε web μορφή, και αποτελεί ένα οδικό χάρτη που τους διευκολύνει κατά τη μετακίνησή τους σε ανοικτούς χώρους και στα κτίρια. Η χαρτογράφηση αφορά ολόκληρο το campus καθώς καταγράφηκαν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας φοιτητής με αναπηρία για να κινηθεί ευκολότερα, όπως ποια κτήρια έχουν αναβατόρια, πού βρίσκονται οι θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ, σε ποια σημεία υπάρχουν ράμπες για την πρόσβαση στα κτήρια και στις αίθουσες του ΑΠΘ κλπ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον συντονιστή του γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννη Κόζαρη, το εγχείρημα αυτό βρίσκεται πλέον σε δεύτερο στάδιο, το οποίο αφορά την πιλοτική του λειτουργία. Ουσιαστικά, οι δημιουργοί της εφαρμογής την έχουν αναπτύξει πλήρως σε διαδικτυακή μορφή και είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές με αναπηρία, οι οποίοι θα την τεστάρουν και θα δώσουν τη δική τους ανατροφοδότηση για τη λειτουργικότητά της και για το πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα στο τέλος του 2023, καθώς αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωση και τελειοποίησή της.

Ωστόσο, αν και έχει κάποιες αδυναμίες, η διαδικτυακή μορφή της είναι λειτουργική για όποιον φοιτητή με αναπηρία επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, στην εφαρμογή του κινητού που αναπτύσσεται θα προστεθεί και η δυνατότητα φωνητικών οδηγιών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών με οπτική αναπηρία.

Panic Button

Το Panic Button είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό στο πανεπιστήμιο με εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς ήδη έχει βοηθήσει εκατοντάδες άτομα (φοιτητές και προσωπικό) κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών, όπως καταστροφές, παράνομες πράξεις ή ξαφνικά προβλήματα υγείας. Το Panic Button στην πραγματικότητα σχεδιάστηκε ώστε άμεσα να ειδοποιούνται οι φύλακες του ιδρύματος για έκτακτα περιστατικά εντός του ιδρύματος (κτίρια και εξωτερικοί χώροι).

Η υπηρεσία αυτή όπως ενημερώνει το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική ή την αστυνομία αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά, ώστε η Υπηρεσία Φύλαξης του ΑΠΘ να λαμβάνει άμεσα γνώση για κάποιο περιστατικό και να προχωρεί στις προβλεπόμενες ενέργειες. Η εφαρμογή αξιοποιεί υφιστάμενες υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του ΑΠΘ με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητά τηλέφωνα) σε εξωτερικούς χώρους, και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους. Το mobile app που υποστηρίζει την υπηρεσία είναι διαθέσιμο για χρήστες φορητών συσκευών Android.

ειδήσεις τώρααναπηρίαπανεπιστήμιοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςPanic Button