Παιδεία|05.11.2018 13:20

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη-Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί

Νικολίτσα Τρίγκα

Με το βλέμμα στραμμένο στους διορισμούς μόνιμου προσωπικού στα σχολεία, χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσέρχονται την Τετάρτη στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. 

Γι' αυτό το λόγο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, προκειμένου δάσκαλοι και καθηγητές να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. 

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ, το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στις κάλπες είναι πολύ μεγάλο και, μάλιστα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, μετά από σχεδόν μια 10ετία αδιοριστίας.   

Με δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν είναι περίπου 150.000 άτομα -και αποτελούν τον πολυπληθέστερο κλάδο εργαζομένων στο Δημόσιο- αναμένονται και τα σχετικά πολιτικά συμπεράσματα από τις επιλογές που θα κάνουν όσον αφορά στις παρατάξεις που θα «κατέβουν» στις εκλογές». Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, και τα πολιτικά κόμματα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις  συγκεκριμένες εκλογές καθώς αποκτούν μια εικόνα για τη δυναμική τους στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το «καυτό» θέμα για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο αποτελεί και βασικό αίτημά τους είναι να γίνουν σύντομα μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία, υπόσχεση που πήραν μεν από την κυβέρνηση αλλά φοβούνται ότι πρόκειται για «προεκλογικό  πυροτέχνημα» και γι' αυτό ζητούν  νομοθετική εγγύηση.

Στο θέμα των διορισμών αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι «είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση του νέου συστήματος. Η πρότασή μας θα σταλεί σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου, που συνεκτιμά τις προτάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, στόχος μας είναι το σύστημα διορισμών να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς ψήφιση». 

εκλογέςσχολείαεκπαιδευτικοί