Παιδεία|05.11.2018 13:54

Ιδρύονται αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια

Νικολίτσα Τρίγκα

Το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προβλέπονται πολλές αλλαγές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και στο οποίο εμπλέκονται τρία μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. 

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου (90 σελίδων)   δημιουργείται μία νέα αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αθήνας προχωρά τόσο στην ίδρυση του «Συγκροτήματος Ευρίπου» όσο και στην ίδρυση νέων Τμημάτων στην Αθήνα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπερδιπλασιάζεται όσον αφορά στον αριθμό των Τμημάτων και των Σχολών του.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας σε συνεργασία, όπως προβλέπεται, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Απευθύνονται σε αλλοεθνείς φοιτητές, με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων και τη μέγιστη διεθνοποίησή τους. 

Συγκεκριμένα, από το ΕΚΠΑ σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην Αθήνα το BA Program in the Archeology, History and Literature of Ancient Greece και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα, το European Department of Sport and Exercise Science. 

Καινοτόμες δομές είναι και η «Τεχνόπολη Ευρίπου», την οποία ιδρύει το ΕΚΠΑ στην Εύβοια, το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, που ιδρύεται στη Λάρισα και μπορεί να αγκαλιάσει ολόκληρη τη Θεσσαλία, το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, με έδρα την Άμφισσα, το οποίο λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε σύμπραξη με άλλα ΑΕΙ με στόχο την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών  δράσεων στην περιοχή των Δελφών. Αναμένεται, επίσης, η χωροθέτηση του υπερυπολογιστή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, αναγνωρίζοντας τις επιδόσεις της πόλης στις ψηφιακές τεχνολογίες και την έξυπνη πόλη.

φοιτητέςΑΕΙ