Παιδεία|19.09.2023 06:00

Επανέρχεται σταδιακά η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Πώς θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και πώς θα ξεκινήσει το εξάμηνο - Οι υπηρεσίες δια ζώσης

Νικολίτσα Τρίγκα

Προς το τέλος οδεύει η ταλαιπωρία των 45.000 φοιτητών και του προσωπικού του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς το ίδρυμα σταδιακά επαναλειτουργεί παρά το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το μέγεθος των ζημιών στο ίδρυμα είναι πρωτοφανές καθώς διαπιστώθηκαν από σχεδόν καθολικές καταστροφές (βιβλιοθήκη) μέχρι καταστροφή βασικών λειτουργιών κτιρίων, μέσω της εισροής υδάτων σε χώρους υποσταθμών μέσης τάσης, χώρους λεβητοστασίων, υπόγειους και ισόγειους χώρους αρχείων ή βασικών υποδομών. Μετά από ταχύτατες ενέργειες του ιδρύματος και όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, αίρεται η αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου και στις πόλεις του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λαμίας. Κατόπιν, όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των Τμημάτων στις πόλεις αυτές θα λειτουργήσουν από απόσταση. Κατ΄ εξαίρεση δια ζώσης θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στις παρακάτω πόλεις και Τμήματα:

Βόλος

-Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, μόνο στο κτίριο Ματσάγγου, από τη Δευτέρα 18/09.

-Το Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, από την Τετάρτη 20/09.

-Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, από την Τετάρτη 20/09.

Λαμία

Όλα τα Τμήματα της πόλης και στις δυο εγκαταστάσεις, εκτός των Τμημάτων που εδρεύουν στο κτίριο της ΣΤΕΦ, από τη Δευτέρα 18/09.

Λάρισα

Όλες οι υπηρεσίες και τα Τμήματα.

Τρίκαλα

Το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, από τη Δευτέρα 18/09.

Σταδιακά θα δοθούν για χρήση και τα υπόλοιπα κτίρια, αφού ελεγχθούν και μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια το προσωπικό και οι φοιτητές.

Οι απαγορεύσεις

Υπενθυμίζεται στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι δεν θα πρέπει να εισέρχονται στα κτίρια, ούτε να προσπαθούν με ενέργειές τους να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση, πριν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και λάβουν επίσημη ενημέρωση από τη Διοίκηση του ΠΘ.

Εξεταστική και έναρξη εξαμήνου

Σχετικά με τις εξετάσεις και την έναρξη του εξαμήνου οι φοιτητές μπορούν να ενημερωθούν από τις ιστοσελίδες των τμημάτων καθώς έχουν βγει ανακοινώσεις από όλες τις σχολές. Τα περισσότερα τμήματα έχουν ήδη ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ενώ κάποια τα οποία έχουν υποστεί σοβαρότερες ζημιές βρίσκονται ακόμη σε αναμονή. Όπως δηλώνει και ο πρύτανης «για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως η επανέναρξη των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου και η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, αρμόδια όργανα για να αποφασίσουν και να ενημερώσουν τους φοιτητές και τη Διοίκηση του ΠΘ είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και οι Κοσμητείες των Σχολών. Τέλος, παρακαλούνται οι γραμματείες των Τμημάτων που λειτουργούν προσωρινά δια ζώσης σε άλλα κτίρια να ενημερώσουν σχετικά με ανακοινώσεις και αναρτήσεις τους φοιτητές των Τμημάτων»

Η απανάκτηση των δεδομένων από τους διακομιστές (servers)

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του πανεπιστημίου μετά την ολική καταστροφή των εγκαταστάσεων της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) στο Βόλο, έγινε προσπάθεια για την επανάκτηση των δεδομένων από τους διακομιστές (servers). Για αυτό το σκοπό, κλήθηκε η εταιρεία που είχε εγκαταστήσει τους διακομιστές να τους βγάλουν από το κτίριο, να τους μεταφέρουν για συντήρηση και να τους εγκαταστήσουν στο Κέντρο Δικτύου στη Γαιόπολις στη Λάρισα. Μέχρι τώρα, ανακτήθηκαν τα δεδομένα και τέθηκαν σε λειτουργία οι διακομιστές. Από 18/09 θα επιχειρηθεί η σταδιακή επαναφορά των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Λ.Κ.Ε. Για την επαναφορά και λειτουργία των υπηρεσιών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τα διοικητικά όργανα του Ε.Λ.Κ.Ε.

κακοκαιρία Danielφοιτητέςειδήσεις τώραΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας