Παιδεία|10.12.2023 15:23

Τα «φτερά» τους και για άλλες χώρες ανοίγουν τα ΑΕΙ: Το πρώτο βήμα κάνουν το πανεπιστήμιο της Πάτρας και το ΕΚΠΑ

Νικολίτσα Τρίγκα

Εντατικές προσπάθειες κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια να αναπτυχθούν και σε ξένες χώρες στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης τους. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα με πολλά νομικά και γραφειοκρατικά ζητήματα να ανακύπτουν τα ελληνικά ΑΕΙ κάνουν το πρώτο βήμα με στόχο σύντομα να λειτουργήσουν τμήμα τους και σε άλλες χώρες. Ήδη το πανεπιστήμιο της Πάτρας, έκανε την πρώτη κίνηση και αποφάσισε τη λειτουργία παραρτήματός του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου και η λειτουργία του αναμένεται μέσα στα δύο επόμενα έτη. Αντικείμενο των σπουδών σε πρώτη φάση τα ανθρωπιστικά επιστημονικά πεδία, αλλά πιθανά και τα πολυτεχνικά. Τώρα έρχεται και το πανεπιστήμιο της Αθήνας το οποίο κοινοποίησε ότι σχεδιάζει την ίδρυση παραρτήματός του στην Κύπρο. Η πρόταση έγινε από τον πρύτανη Γεράσιμο Σιάσο και ειδική επιτροπή συστάθηκε προκειμένου να μελετήσει ζητήματα όπως το κόστος, η δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου κλπ.

Μετά τη σύνταξη από την Επιτροπή καθηγητών λεπτομερούς οικονομοτεχνικής μελέτης, θα κληθεί η Σύγκλητος να λάβει την οριστική απόφαση.

Το πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Αίγυπτο

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση να λειτουργήσει παράρτημα του πανεπιστημίου Πάτρας στην Αλεξάνδρεια έπαιξε η ύπαρξη μεγάλης ελληνικής κοινότητας στην πόλη, το λιμάνι με τη σημαντική εμπορική κίνηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πόλη της Αιγύπτου διαθέτει το λεγόμενο «ελληνικό τετράγωνο», στο οποίο βρίσκονται πλέον ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 και η λειτουργία του αναμένεται μέσα στα δύο επόμενα έτη. Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών θα λειτουργεί με δίδακτρα και πιθανά θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικά προγράμματα: ένα ελληνόφωνο που θα απευθύνεται στην Ομογένεια ολόκληρης της αφρικανικής περιοχής, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε Αιγύπτιους φοιτητές και φοιτήτριες να σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε Έλληνες νέους και νέες να επισκέπτονται ακαδημαϊκά την Αλεξάνδρεια, και ένα αγγλόφωνο που θα απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες από όλον το κόσμο.

Όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Διονύσης Μαντζαβίνος «στόχος μας είναι να κάνουμε το πανεπιστήμιο Πατρών των τριών ηπείρων και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχουμε ως ίδρυμα, αποφασίσαμε να κάνουμε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Φυσικά, την ίδια ώρα συνεχίζουμε τις συνεργασίες με τα κινεζικά πανεπιστήμια, αλλά και τις παραδοσιακές συνεργασίας με τα Ευρωπαϊκά ιδρύματα. Παρότι υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερο αυτοδιοίκητο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να κάνουν δράσεις σε τέτοια θέματα».

Το πανεπιστήμιο της Αθήνας στην Κύπρο

Το Παράρτημα του ΕΚΠΑ, στην Κύπρο θα απευθύνεται στη μεγάλη αγορά της Μέσης Ανατολής, της Ανατολής, της Ινδίας κ.α. Και μόνο η μακρόχρονη ιστορία το ιδρύματος και η φήμη του αποτελεί «κράχτη» για φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών άλλωστε διατηρεί διμερείς σχέσεις με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διάφορες χώρες. Η διοίκηση του ιδρύματος φιλοδοξεί φυσικά ότι η ανάπτυξη παραρτήματος στην Κύπρο θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη αφού θα υπάρχουν δίδακτρα στις σπουδές. Σημαντική θα είναι και η ανταλλαγή επιστημόνων, διδασκόντων, κοινά προγράμματα κλπ.

πανεπιστήμιοειδήσεις τώραΑΕΙΕΚΠΑπανεπιστήμιαΠανεπιστήμιο Πατρών