Παιδεία|29.01.2024 17:11

Εξετάσεις δυο ταχυτήτων στα πανεπιστήμια: «Όπου χρειαστεί θα γίνουν εξ΄ αποστάσεως», απαντούν οι πρυτάνεις στην κυβέρνηση - Ολόκληρη η απόφαση

Νικολίτσα Τρίγκα

Να λάβουν κάθε μέτρο ώστε να μη χαθεί η χειμερινή εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές τους δεσμεύτηκαν ομόφωνα όλοι οι πρυτάνεις στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων. Κατόπιν αυτών οι εξετάσεις θα γίνουν διά ζώσης όπου είναι εφικτό και διαδικτυακά όπου οι καταλήψεις τις εμποδίζουν.

«Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο», αναφέρει η Σύνοδος Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της.

Αυτό σημαίνει ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Σύγκλητος κάθε ιδρύματος η οποία θα πρέπει να εξετάσει τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα για τις ψηφιακές εξετάσεις και το χρονικό πλαίσιο για τη διενέργειά τους. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη σε πολλά τμήματα οι εξετάσεις γίνονται δια ζώσης καθώς δεν υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια και τις σχολές ζήτημα καταλήψεων. Οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της συνόδου εξέφρασαν στον υπουργό παιδείας και τη δυσαρέσκειά τους για τη στοχοποίηση, που υπέστησαν με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των πρυτάνεων

Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια» με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα. Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο. Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση. Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

πρυτάνειςπανεπιστήμιαειδήσεις τώρακαταλήψειςΚυριάκος Πιερρακάκης