Παιδεία|17.02.2024 06:14

Αυστηρή επιστολή κοσμήτορα Νομικής ΑΠΘ για τις καταλήψεις: «Το πτυχίο σας δεν θα έχει πλέον καμία αξία»

Νικολίτσα Τρίγκα

Μπροστά στις ευθύνες τους, φέρνει τους φοιτητές, που επιμένουν σε κατάληψη η Νομική σχολή του ΑΠΘ και τους ζητά να δείξουν υπευθυνότητα, να διακόψουν την κατάληψη για να επιτρέψουν τη διενέργεια της εξεταστικής, διότι η ζημία που προξενούν στους συμφοιτητές τους είναι ανυπολόγιστη.

Η Νομική σχολή έχει αποφασίσει την διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία, θεωρώντας ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις των Νομικών μαθημάτων δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων. Η κατάληψη της σχολής έχει προκαλέσει την αγωνία των φοιτητών που δεν συμφωνούν με τις καταλήψεις και οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν την εξεταστική και πιέζουν με τη σειρά τους το τμήμα να κάνει διαδικτυακές εξετάσεις, αίτημα όμως που δεν γίνεται αποδεκτό. Ο Κοσμήτορας της σχολής κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης σε επιστολή που έστειλε στους φοιτητές τους ξεκαθαρίζει ότι εάν κάθε φορά που γίνονται καταλήψεις οι εξετάσεις διεξάγονται διαδικτυακά «δεν θάχει κανένα νόημα να κουράζεστε να σπουδάσετε στη Σχολή μας, το πτυχίο σας δεν θάχει ΚΑΜΙΑ απολύτως αξία».

Ο κ. Γκλαβίνης χωρίς να μασάει τα λόγια του δηλώνει στους φοιτητές ότι «πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις»

Η επιστολή του Κοσμήτορα προς τους φοιτητές

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές, Γνωρίζουμε καλά και συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία σας για την τύχη της εξεταστικής, καθώς και την απόγνωση στην οποία βρίσκεστε πολλοί από εσάς (όπως και οι οικογένειές σας) εξ αιτίας της διαρκούς αβεβαιότητας που βιώνετε καιρό τώρα και της βλάβης που αναμφισβήτητα θα υποστείτε αν χαθεί η εξεταστική. Πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις. Διαδικτυακές εξετάσεις αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον καιρό της πανδημίας. Δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε υπό κανονικές συνθήκες.

Με την τυφλή δε ριζοσπαστικοποίηση που βιώνουμε στα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια και την εγκατάλειψη που υφιστάμεθα από την Πολιτεία, η οποία αδιαφορεί κάθε φορά που μερικές δεκάδες συναδέλφων σας κλειδώνουν έξω από ένα δημόσιο κτήριο ίσαμε 6.000 ενεργούς φοιτητές τριών Τμημάτων, τίποτα δεν εμποδίζει μια επόμενη, το ίδιο δυναμική, κινητοποίηση (με οποιαδήποτε αφορμή) να μας υποχρεώσει εκ νέου σε διαδικτυακή εξέταση τον Ιούνιο. Ή και τον επόμενο Σεπτέμβριο ή τον ερχόμενο Γενάρη. Και πάει λέγοντας... Πιστέψτε μας, δεν θάχει κανένα νόημα τότε να κουράζεστε να σπουδάσετε στη Σχολή μας, το πτυχίο σας δεν θάχει ΚΑΜΙΑ απολύτως αξία. Το επιχείρημα ότι άλλες Σχολές το κάνουν δεν είναι πειστικό, ιδίως σε καιρούς τόσο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, που ξέρει να εκτιμά πώς πήρε κανείς το πτυχίο του. Απομένει τώρα να περιορίσουμε τη ζημία που έχετε υποστεί πολλοί από εσάς.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, υπάρχει ακόμη χρόνος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, να μην χαθεί η εξεταστική για όλους, αν αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου για να διενεργήσουμε τις εξετάσεις που χάσαμε. Έχουμε διερευνήσει τη διαθεσιμότητα των αιθουσών στο κτήριό μας και κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Από 'κει και πέρα, και τα τρία Τμήματα που συγκατοικούμε στο κτήριο της ΝΟΠΕ (ήτοι της Νομικής, των Οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών), έχουμε ορίσει ως απώτερο σημείο έναρξης του εαρινού εξαμήνου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ώστε, μετά από 13 εβδομάδες διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε το εξάμηνο στις 7 Ιουνίου και ακολούθως να διενεργήσουμε τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου τις επόμενες τρεις (3) εβδομάδες, ήτοι από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Συνεπώς, κάνουμε έκκληση να αρθεί η κατάληψη, μέχρι αύριο το αργότερο, ώστε να διασώσουμε την εξεταστική.
Γνωρίζουμε ότι εις μάτην πολλοί από εσάς κινητοποιηθήκατε εκ νέου την περασμένη Τρίτη για να σηκώσετε την κατάληψη, λειτουργώντας μέσα σε δυσάρεστες συνθήκες. Απευθυνόμαστε, συνεπώς, στους καταληψίες φοιτητές και τους ζητούμε να δείξουν υπευθυνότητα και να διακόψουν την κατάληψη για να επιτρέψουν τη διενέργεια της εξεταστικής, διότι η ζημία που προξενούν είναι ανυπολόγιστη και δυσανάλογη. Και το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν. Εάν μάλιστα υπήρχε ένας λόγος για να μη γίνει κατάληψη, προκειμένου να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας, ήταν ακριβώς η ίδρυση μη κρατικών, ανταγωνιστικών Πανεπιστημίων. Μη ρίχνουμε νερό στον μύλο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είτε αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε θα ιδρυθούν στην Ελλάδα.

ειδήσεις τώραΝομικήΑΠΘκαταλήψειςιδιωτικά πανεπιστήμιαφοιτητές