Παιδεία|03.04.2019 10:41

Εννέα στις δέκα ΕΛΜΕ σε απεργία για τις εξετάσεις

Νικολίτσα Τρίγκα

Οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφάσισαν σε ποσοστό, που έφτασε το 90% να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, µε απεργίες, συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και ενηµερώσεις των γονέων και µαθητών.

Το ∆Σ της ΟΛΜΕ θα ζητήσει άµεσα συνάντηση µε την ΑΣΓΜΕ (Οµοσπονδία Γονέων) για κοινή δράση εκπαιδευτικών και γονέων, ενώ µε ανοιχτή επιστολή θα ενηµερώσει τις οικογένειες σχετικά µε τα σηµεία αντίθεσης του εκπαιδευτικού κόσµου στο νέο σύστηµα εισαγωγής. Οι βασικές αντιρρήσεις των εκπαιδευτικών όσον αφορά το νέο σχέδιο νόµου εστιάζονται στα εξής σηµεία:

  • Mε τις αλλαγές που προωθούνται υποβαθµίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο, που ήδη έχει πληγεί τραγικά. Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειµένων σε όλα τα πεδία των επιστηµών, µε αποτέλεσµα να είναι ελλειµµατικές η µάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων των µαθητών. Ακρωτηριάζεται η τριετής δοµή του λυκείου, µε τη µετατροπή της Γ’ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθµια εκπαίδευση.
  • Φροντιστηριοποιείται η λειτουργία της Γ’ τάξης και υπονοµεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του λυκείου. Είναι αποπροσανατολιστική η επιχειρηµατολογία του υπουργείου Παιδείας περί «κατάργησης» των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί µε τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο και τον αυξανόµενο ανταγωνισµό για την εισαγωγή σε µια σχολή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
  • Μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του µαθητή, και µάλιστα για συγκεκριµένο Τµήµα κάποιας σχολής, σε µικρότερη ηλικία, ενώ περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής.
  • Διευρύνονται οι µορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυξάνεται το άγχος των εξετάσεων µε την οργάνωσή τους σε επίπεδο δήµων και νοµών για την απόκτηση απολυτηρίου και σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.
καθηγητέςΕΛΜΕ