Παιδεία|31.03.2024 06:35

Πανελλαδικές 2024: Γιατί να σπουδάσω Χημικός Μηχανικός; Τα τμήματα και η επαγγελματική διέξοδος

Νικολίτσα Τρίγκα

Ο Χημικός Μηχανικός είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης της Χημείας και της Μηχανικής με σκοπό την εύρεση λύσεων σε σύγχρονα φυσικά, βιολογικά και χημικά ζητήματα. Οι σπουδές αποτελούν ένα κράμα επιστημών, δηλαδή της Χημείας, των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Μηχανικής, της Πληροφορικής και της Οικονομίας. Στη χώρα μας λειτουργούν 5 τμήματα Χημικών Μηχανικών, που η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή μόνο μέσω του 2ου πεδίου, των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Τα τμήματα 

  • Χημικών Μηχανικών – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνα),
  • Χημικών Μηχανικών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη)
  • Χημικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)
  • Χημικών Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών (Πάτρα) 
  • Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά)

Οι απόφοιτοι των παραπάνω τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού. Αξίζει να σημειωθεί πως από το τμήμα της Κρήτης μόνο επιλέγοντας την ομώνυμη κατεύθυνση δίνεται η δυνατότητα σταδιοδρομίας ως Χημικός Μηχανικός. Επιπρόσθετα, τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα μπορούν να αποκτήσουν και οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιωάννινα). 

Επαγγελματική απασχόληση

Όπως υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο κ. Δημήτριος Προδρόμου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν« σε ποικίλους κλάδους βάσει του διεπιστημονικού υποβάθρου που έχει αποκτήσει. Ο κανονισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτής της ειδικότητας Μηχανικών προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής και ερμηνείας χημικών και χημικοτεχνικών μελετών ευρύτερα, την εκπόνηση περιβαλλοντικών και ενεργειακών μελετών, την υλοποίηση βιομηχανικών μελετών, αντισεισμικών μελετών, ενεργειακών μελετών, την επίβλεψη και εγκατάσταση αντλιών φυσικών πόρων (π.χ. νερό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.α.), την επεξεργασία αυτών, όπως και την παροχή τους στον τελικό καταναλωτή. Γενικότερα, οι τομείς απορρόφησης που αναδεικνύονται είναι στην ενέργεια και στο περιβάλλον, στα τρόφιμα, στα υλικά και στις διεργασίες. Ενδεικτικά, στον Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Χημικός Μηχανικός μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση αποβλήτων, την επεξεργασία καυσίμων, τη μελέτη και την εγκατάσταση βιομηχανικών φίλτρων και διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες. Στον Τομέα Τροφίμων εστιάζει στη συντήρηση των τροφίμων, χορηγώντας πιστοποιήσεις τροφίμων και υλοποιώντας μελέτες βελτιστοποίησης. Ο Τομέας Υλικών περιλαμβάνει τις διαδικασίες σύνθεσης, ανάλυσης και κατασκευής νέων υλικών, νανοϋλικών, βιοϋλικών, πολυμερών και έξυπνων υλικών. Τέλος, στον Τομέα Μηχανικών Διεργασιών ο Χημικός Μηχανικός αναλαμβάνει τη διοίκηση έργων, την αξιολόγηση της παραγωγής και των προϊόντων ενώ είναι ο αρμόδιος για την εγκατάσταση και μελέτη βιομηχανικών αντιδραστήρων. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι στους οποίους θα μπορούσε να απασχοληθεί ένας Χημικός Μηχανικός, όπως η Εκπαίδευση, το Marketing και το Εμπόριο ακολουθώντας και την ανάλογη μεταπτυχιακή εξειδίκευση».

«Στοίχημα με μεγάλη ευθύνη»

«Γνωρίζοντας, λοιπόν, τις δυνατότητες και τις διεξόδους που προσφέρονται, ισχυροποιούνται και τα κίνητρα για να ακολουθήσει κανείς το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού. Μοιάζει σαν ένα στοίχημα και μια μεγάλη ευθύνη! Μπορείς να γνωρίζεις σε βάθος όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και με τη δράση σου να δώσεις λύσεις σε πολλά ζητήματα που βλάπτουν τον άνθρωπο κατά την αλληλεπίδρασή του με το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους που εκμεταλλεύεται. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η πρόκληση μοιάζει ακόμα μεγαλύτερη για τον τομέα του Περιβάλλοντος – αυτό γίνεται αντιληπτό αν σκεφτούμε πως η βιώσιμη ανάπτυξη, η οικολογία, οι τεχνολογίες eco, η αντιρρυπαντική πολιτική και όλα τα έργα για έναν βιώσιμο πλανήτη βρίσκονται ακόμα στην αφετηρία τους». 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείοπανελλήνιες εξετάσειςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώραΤεχνικό Επιμελητήριο ΕλλάδαςπανελλήνιεςΠανεπιστήμιο ΚρήτηςΠανεπιστήμιο Δυτικής ΜακεδονίαςΧημείααπόφοιτοιπανελλαδικές εξετάσεις