Παιδεία|05.04.2019 09:47

Σήµανε συναγερµός για τα αναδροµικά

Νικολίτσα Τρίγκα

Τσουνάµι αγωγών κατέκλυσε το υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διεκδικούν τα αναδροµικά ποσά από τα κοµµένα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδοµα αδείας καλοκαιριού. Μπροστά στην πρωτόγνωρη βροχή αγωγών, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας µε αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας τούς τονίζει πως αναµένεται το πλήθος των αγωγών να αυξηθεί κατά πολύ το προσεχές διάστηµα και συνεπώς πρέπει να προετοιµαστούν σχετικά. Στο έγγραφο περιέχονται χαρακτηριστικά παραδείγµατα και πίνακες µε τα αναδροµικά ποσά από τα δώρα που διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί.

To υπουργείο στις οδηγίες υπογραµµίζει ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βεβαιώνουν δύο στοιχεία που παίζουν ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της υπόθεσης: το χρονικό διάστηµα που εργάστηκαν οι ενάγοντες και τον ορθό και νόµιµο τρόπο υπολογισµού του αιτούµενου ποσού σε περίπτωση ευδοκίµησης της αγωγής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι ενώ, σύµφωνα µε νόµο του 2014, οι απαιτήσεις των υπαλλήλων του ∆ηµοσίου που αφορούν σε αποδοχές τους εµπίπτουν σε διετή παραγραφή, η εγκύκλιος δίνει την οδηγία στις υπηρεσίες να βεβαιώνουν τις υπηρετήσεις και τα ποσά για ολόκληρο το επίδικο χρονικό διάστηµα, ακόµη και όταν υπερβαίνει τη διετία.

Τα έγγραφα

Ως προς τη διευθέτηση του θέµατος, το υπουργείο τονίζει προς τις ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης τα εξής: «Η διαδικασία που ακολουθούµε είναι να διαβιβάσουµε τις αγωγές αυτές στις Υπηρεσίες σας (συνοδευόµενα από τα διαβιβαστικά του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, εφόσον υπάρχουν), καθότι οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στις ∆ιευθύνσεις σας και εµπίπτουν στην αρµοδιότητά σας, προκειµένου να υπερασπιστείτε τα συµφέροντα του ελληνικού ∆ηµοσίου αποστέλλοντας απευθείας όλα τα σχετικά µε την υπόθεση έγγραφα καθώς και έκθεση µε τις απόψεις σας επί του θέµατος, είτε -εφόσον πρόκειται για αγωγή σε Ειρηνοδικείο- απευθείας στο Γραφείο Νοµικού Συµβούλου ή ∆ικαστικό Γραφείο που θα σας εκπροσωπήσει, είτε -εφόσον πρόκειται για αγωγή σε ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο- τόσο στη Γραµµατεία του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου όσο και στο Γραφείο Νοµικού Συµβούλου ή ∆ικαστικό Γραφείο που θα σας εκπροσωπήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαµβάνετε υπόψη τις οδηγίες των διαβιβαστικών της Υπηρεσίας µας και του ΝΣΚ, εφόσον υπάρχει».

Στο έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας επισηµαίνει ότι οι αγωγές που καταθέτουν οι µόνιµοι εκπαιδευτικοί είναι σαφώς οι πιο εύκολες περιπτώσεις, αφού η οικεία ∆ιεύθυνση στην οποία ανήκουν οι µόνιµοι που διορίστηκαν π.χ. το 2010 και µισθοδοτούνται από αυτήν από τότε έως σήµερα, θα πρέπει να βεβαιώσει ότι, σε περίπτωση ευδοκίµησης της αγωγής, το αιτούµενο ποσό ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ανά έτος.

Αντίθετα, οι αγωγές που καταθέτουν αναπληρωτές είναι οι πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, καθώς αφενός θα πρέπει να βεβαιωθεί η υπηρέτηση στη ∆ηµόσια Εκπαίδευση (το χρονικό διάστηµα) και αφετέρου να υπολογιστεί κατ’ αναλογία (της υπηρέτησης) το ποσό για καθεµία εκ των συµβάσεων και για καθένα εκ των αιτούµενων επιδοµάτων.

Στην εγκύκλιο επισηµαίνεται: «Εχουµε παρατηρήσει ότι υπάρχουν ενάγοντες που ζητούν τα επιδόµατα των δύο τελευταίων ετών (2017 και 2018), άλλοι που ζητούν επιδόµατα των 3 ή των 4 τελευταίων ετών, ή ακόµη και των 6 τελευταίων ετών (2013 έως και 2018). Φυσικά, όπου ζητούνται επιδόµατα ν ετών αφορούν σε ν+1 σχολικά έτη, καθότι το επίδοµα εορτών Χριστουγέννων (από 16/4 έως 15/12) περιλαµβάνει χρονικά διαστήµατα 2 σχολικών ετών».

Στις επισηµάνσεις που κάνει το υπουργείο αναφέρονται και τα εξής:

  1. Το επίδοµα εορτών Χριστουγέννων ορίζεται σε 500 ευρώ και χορηγείται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος µισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστηµα από τις 16 Απριλίου µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου κάθε έτους, και καταβάλλεται την 16η ∆εκεµβρίου κάθε έτους.
  2. Το επίδοµα εορτών Πάσχα ορίζεται σε 250 ευρώ και χορηγείται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος µισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστηµα από 16 ∆εκεµβρίου µέχρι και 15 Απριλίου του επόµενου έτους, και καταβάλλεται 10 ηµέρες πριν από το Πάσχα.
  3. Το επίδοµα αδείας ορίζεται σε 250 ευρώ και χορηγείται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος µισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστηµα από 1ης Ιουλίου µέχρι και 30 Ιουνίου του επόµενου έτους, και καταβάλλεται την 1η Ιουλίου κάθε έτους.
εκπαιδευτικοίκαθηγητέςδάσκαλοιαναδρομικά