Παιδεία|19.04.2019 15:46

Υπουργείο Παιδείας: Τέλος στην ομηρία 9.500 αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων

Νικολίτσα Τρίγκα

Τέλος στην ομηρία περίπου 9.500 αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που αναμένουν επί χρόνια τη χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους, βάζει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και προωθεί την ταχύτατη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των πτυχιούχων. 

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

  • Καταργείται το ΣΑΕΠ και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.
  • Κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, µε την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη.
  • Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα.
  • Όσοι επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν να υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι στο ζήτημα της ισοδυναμίας τίτλων σπουδών είχε δημιουργηθεί η παθογένεια να παρακάμπτονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και οι αρμοδιότητες που έχει για τα θέματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), ο οποίος γίνεται πλέον απολύτως σαφές ότι είναι ο μόνος φορέας που δίνει ακαδημαϊκή ισοτιμία.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κολλεγίων, Β. Δασκαλάκης, ζητεί να αποσυρθεί η τροπολογία και να υπάρξουν βελτιώσει, λέγοντας ότι: «Ο νέος νόμος για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των κολλεγίων έχει πολλά σημεία, τα οποία χρήζουν βελτίωσης ενώ υπάρχουν θολά σημεία, τα οποία πρέπει να ξεκαθαριστούν».

υπουργείο Παιδείαςπανεπιστήμια