Παιδεία|09.11.2018 14:25

Εισέβαλαν μαθητές και καθηγητές στο υπουργείο Παιδείας

Νικολίτσα Τρίγκα

Τελικά τα ρολά και οι καγκελόπορτες δεν κράτησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας τους περίπου 200 καθηγητές και μαθητές που πριν από λίγο κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και τώρα διεκδικούν να τους ακούσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας είχε κατεβάσει ρολά σήμερα λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας δασκάλων και καθηγητών το μεσημέρι (στη 1.μμ). Αυτό, όμως, προκάλεσε την… γκρίνια  των υπαλλήλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι νιώθουν «φυλακισμένοι» μέσα στο κτίριο. Η εισβολή φοιτητών στο κτίριο πρίν από λίγο καιρό κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις.

Έτσι τοποθετήθηκαν ξανά ρολά και πόρτες ασφαλείας (που είχαν καταργηθεί επί υπουργίας Μπαλτά)  και ταυτόχρονα  ο γ.γ  έδωσε τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να φύγουν πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας  ώστε να μην ξεμείνουν μέσα στο κτίριο έως ότου αποχωρήσουν οι διαδηλωτές.

Αυτή η κατάσταση  προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου των εργαζομένων στο υπουργείο, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το κτίριο έχει μετατραπεί σε φρούριο, όλα τα ρολά και οι πόρτες έκλεισαν και ότι αν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα μπορούν να φύγουν, ενώ τόνισαν οι  διαδηλωτές δεν είναι «εγκληματίες για να τους φοβόμαστε».

Βασικό ζητούμενο των διαδηλωτών εκπαιδευτικών είναι οι μόνιμοι διορισμοί σε  όλο το φάσμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα αιτήματα που διατυπώνουν ΔΟΕ και  ΟΛΜΕ είναι :

  • 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα
  • Άμεση πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης
  • Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων
  • Αύξηση δαπανών για την παιδεία.Σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Στο κτίριο, πάντως, δεν βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ενώ νωρίτερα είχε δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους να αναχωρήσουν πριν τη λήξη του ωραρίου τους.

Αντίστοιχη «εισβολή» είχε γίνει και στις 22 Οκτωβρίου με τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου να τα «ακούει» από τους μαθητές που έφτασαν, τότε, μέχρι το γραφείο του.

Τη συγκέντρωση πραγματοποιούσαν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Δάσκαλοι και καθηγητές διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων.

Απαιτούν, επίσης, άμεση χρηματοδότηση για τις απαραίτητες δομές και προσωπικό, ώστε η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή να γίνει και για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

υπουργείο ΠαιδείαςδιαμαρτυρίαΚώστας Γαβρόγλου