Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών: Κομμάτια της οροφής καταρρέουν, αίθουσες πλημμυρίζουν - «Έγκλημα σε βάρος των σπουδών μας»
Νικολίτσα ΤρίγκαΗ Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της χώρας μας διαλύεται καταγγέλλει ο σύλλογος των Φοιτητών, τονίζοντας ότι η σχολή είναι εγκληματικά υποχρηματοδοτούμενη, με προϋπολογισμό λίγο κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για τις ανάγκες λειτουργίας της σχολής στην Αθήνα αλλά και των Καλλιτεχνικών Σταθμών που διατηρεί ανά την Ελλάδα.
Οι φοιτητές λένε ότι δυσκολεύονται ακόμη και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ κάνουν αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, οροφές που καταρρέουν, αίθουσες που πλημμυρίζουν, προβληματικούς εξαερισμούς και ελάχιστη παροχή υλικών στα εργαστήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα εργαστήρια ζωγραφικής δεν παρέχεται κανένα υλικό από τη σχολή.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με τη συγχώνευση 11 εργαστηρίων, οδηγώντας στην ουσιαστική παύση λειτουργίας 7 εργαστηρίων κορμού από τα 18. Στη χαρακτική έχει μείνει μόλις ένα εργαστήριο, ενώ στη γλυπτική μόνο δύο. Αντίστοιχα, στο Θεωρητικό Τμήμα έχουν καταργηθεί μαθήματα καθώς έληξαν οι συμβάσεις διδασκόντων χωρίς να ανανεωθούν.
Όπως λένε, η «ΑΣΚΤ είναι από τα παλαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, στο οποίο φοιτούν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Πολύ συχνά γίνονται επικλήσεις στην προσφορά της σχολής στον πολιτισμό, τη “σπουδαιότητα” και το “κύρος” της σχολής μας, τόσο από τη Διοίκηση της σχολής, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού, διάφορους φορείς του χώρου της τέχνης και όχι μόνο».
Προϋπολογισμός λιγότερος από 1 εκατ. ευρώ
Με προϋπολογισμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο καλούνται να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της σχολής στην Αθήνα, αλλά και οι Καλλιτεχνικοί Σταθμοί που συντηρεί σε Τσεπέλοβο, Δελφούς, Λέσβο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Μύκονο, Ύδρα, να πληρωθεί το προσωπικό της σχολής, να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολής σε υλικά και μηχανήματα, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της σίτισης, της στέγασης, της φύλαξης, της καθαριότητας, της ασφάλειας.
Όπως είναι αναμενόμενο, με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Σύμφωνα με τους φοιτητές «δεν υπάρχουν εστίες για την σχολή μας και οι φοιτητές που βρίσκουν στέγη στη Φοιτητική Εστία Αθηνών που καλύπτει τις ανάγκες της ΑΣΟΕΕ, του ΠΑΝΤΕΙΟΥ, του Γεωπονικού και του ΠΑΠΕΙ (αθροιστικά έχουν πάνω από 30.000 φοιτητές) είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού».
Όπως χαρακτηριστικά λένε οι σπουδαστές «κάθε φορά που διεκδικούμε παροχή αναλώσιμων, παίρνουμε από την Πρυτανεία την απάντηση πως η σχολή πρέπει πρώτα να ξεχρεώσει τα υπόλοιπα χρέη της (!). Μια σειρά από βασικές υποδομές της ΑΣΚΤ, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και πρώτα απ’ όλα η σίτιση, δεν λειτουργούν με προσωπικό της σχολής αλλά έχουν παραδοθεί σε εργολάβους. Για το φαγητό αναφέρουν ότι είναι “κοινό μυστικό” ότι η ποιότητα του φαγητού που σέρβιραν στη σχολή ήταν χαμηλή, με μικρές μερίδες, αμφιλεγόμενης ποιότητας υλικά και φορές που υπήρξαν διαμαρτυρίες για την ποιότητα της σίτισης, είτε αφορούσαν τη λειτουργία είτε την ποιότητα του φαγητού, οι φοιτητές είχαν έρθει αντιμέτωποι με απειλές. Αυτή τη στιγμή με μόνο κριτήριο τα κέρδη του εργολάβου, η σύμβαση έχει διακοπεί και άρα και η λειτουργία της σίτισης, τουλάχιστον μέχρι το ξεκίνημα του προγράμματος σπουδών στις 13 Οκτώβρη “και βλέπουμε”, απειλώντας τους φοιτητές πως “αν θέλουν να ανοίξει ξανά η σίτιση τότε να περιμένουν πως θα εκδοθούν πολύ λιγότερες κάρτες σίτισης”. Λες και δεν είναι δικαίωμα του κάθε φοιτητή και φοιτήτρια η δωρεάν σίτιση! Λες και δεν έχουν δώσει εκατομμύρια οι γονείς μας σε φόρους εδώ και δεκαετίες!».
- Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
- Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
- Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση