28η Οκτωβρίου: Οργή για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό από τη σημαιοφορία στη μαθητική παρέλαση
NewsroomΈντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός μαθητή με αυτισμό από την κλήρωση για σημαιοφόρο στη μαθητική παρέλαση, με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) να ζητά την διερεύνηση των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο της Αττικής, όπου ένας μαθητής της ΣΤ’ τάξης, ο οποίος βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είχε αναδειχθεί σημαιοφόρος για την 28η Οκτωβρίου μέσω επίσημης κλήρωσης, ενημερώθηκε λίγες ώρες αργότερα ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί λόγω «λάθους».
Όπως καταγγέλλουν οι γονείς του, το παιδί ένιωσε απογοήτευση και αμηχανία ενώ η οικογένεια έχει ήδη καταθέσει επίσημη αναφορά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες του περιστατικού.
«Ο αγώνας για ένα σχολείο που θα σέβεται όλους τους μαθητές δίχως αποκλεισμούς είναι αδιάκοπος»
Θέση για το θέμα έχει πάρει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) η οποία τονίζει: «Ο αγώνας για ένα συμπεριληπτικό σχολείο που θα σέβεται και θα μορφώνει όλους τους μαθητές δίχως αποκλεισμούς είναι συνεχής και αδιάκοπος».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Την πλήρη διαλεύκανση και διερεύνηση τυχόν ευθυνών, αν πράγματι αποκλείστηκε μαθητής με αυτισμό, λόγω της αναπηρίας του, από κλήρωση ώστε να είναι σημαιοφόρος ή παραστάτης του σχολείου του, ζητά η ΕΣΑμεΑ, από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αναφορά που έχουν καταθέσει οι γονείς του μαθητή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ο μαθητής είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος, η κλήρωση πραγματοποιήθηκε εκ νέου, ώστε να αποκλειστεί, ενώ και το αποτέλεσμα του αποκλεισμού και της διάκρισης ανακοινώθηκε στον μαθητή με τον πλέον αντιπαιδαγωγικό και απαράδεκτο τρόπο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των γονιών του.
Οι μαθητές με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στα σχολεία τους: νομοθεσία που αλλάζει κάθε χρόνο, κενά σε εκπαιδευτικούς, ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, ανύπαρκτα δρομολόγια σχολικών λεωφορείων, ακατάλληλα και μη προσβάσιμα κτίρια, μη προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό, γραφειοκρατία.
Ο αγώνας για ένα συμπεριληπτικό σχολείο που θα σέβεται και θα μορφώνει όλους τους μαθητές δίχως αποκλεισμούς είναι συνεχής και αδιάκοπος.
Ταυτόχρονα η ΕΣΑμεΑ ζητά να γίνει σεβαστή από τα ΜΜΕ η απόφαση των γονέων να διατηρηθεί η ανωνυμία της οικογένειας, προκειμένου να προστατευθούν τόσο η ιδιωτικότητα όσο και η ψυχική υγεία του παιδιού».
- Οι πολιτικάντικες δικαιολογίες Καρυστιανού, η δραχμίστρια στο πλευρό της, η αναστάτωση που προκαλεί η Διαμαντοπούλου σε πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ
- Οι θέσεις της Αθήνας για τη Γροιλανδία και το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ
- Νέος εκτροχιασμός τρένου στην Ισπανία - Ένας νεκρός και 37 τραυματίες
- Ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά: Ποιοι αρωματικοί συνδυασμοί απογειώνουν το αγαπημένο χειμωνιάτικο ρόφημα;