Παιδεία|22.10.2019 13:20

Νέες κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Νικολίτσα Τρίγκα

Διήμερο κινητοποιήσεων αποφάσισαν 14 φοιτητικοί σύλλογοι πανεπιστημίων της Αττικής και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αύριο, Πέμπτη και την Παρασκευή στα Προπύλαια και στο υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στις νέες διατάξεις για τα ΑΕΙ, που ψηφίζονται στη Βουλή και κυρίως όσο αφορά στα μεταπτυχιακά, στις διαγραφές όσων έχουν ξεπεράσει χρονικά τα έτη σπουδών τους καθώς και της ισοτιμίας ιδιωτικών κολεγίων με πανεπιστήμια.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι 14 φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ(ΝΦΕΕΜΠ), Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων(ΣΕΤ) , Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού(ΣΕΤΠ), Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών(ΣΔΟΚΕ) του ΠΑΔΑ και Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Για αύριο Πέμπτη, οι φοιτητές προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 12μ.μ,  στα Προπύλαια και αμέσως μετά σύσκεψη συντονισμού φοιτητικών συλλόγων για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων, και συνέχειας της αγωνιστικής δράσης, όπως τονίζουν. Τη Παρασκευή 25/10, στις 11:00 π.μ , κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Οι φοιτητές ζητούν επίσης «άμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση, έκτακτο κρατικό κονδύλι για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση στις σχολές μας, άμεσα μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο που διαγράφει φοιτητές και πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Την Πέμπτη 31/10 θα πραγματοποιήσουν νέο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο  στο κέντρο της Αθήνας. Σε «ρυθμό» κινητοποιήσεων βρίσκονται και φοιτητές από το Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο Πάτρας και το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. 

ΑΕΙφοιτητικό συλλαλητήριοφοιτητέςελληνικά πανεπιστήμια