Παιδεία|24.10.2018 12:37

Εξετάσεις µε έξι µαθήµατα και για τους µαθητές των ΕΠΑΛ

Νικολίτσα Τρίγκα

Μετά τους µαθητές των Γενικών Λυκείων, ήρθε η σειρά των παιδιών που φοιτούν στα Επαγγελµατικά Λύκεια να απαλλαχθούν από την αγωνία των απανωτών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη µείωση του αριθµού των εξεταζόµενων µαθηµάτων από το σχολικό έτος 2018-2019, προκαλώντας ανακούφιση από τον φόρτο των εξετάσεων σε 92.287 µαθητές που φοιτούν στα ΕΠΑΛ και οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζονταν ακόµη και σε 22 µαθήµατα, ενώ από φέτος θα εξετάζονται σε έξι µαθήµατα.

Σε εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία περιλαµβάνονται αναλυτικοί πίνακες µε τα χαρακτηριζόµενα ως «γραπτώς εξεταζόµενα» και «µη εξεταζόµενα» µαθήµατα κατά τις τελικές γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις, προκειµένου τα παιδιά να γνωρίζουν τι θα έχουν να αντιµετωπίσουν φέτος.

Επίσης, οι µαθητές θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις τάξεις του Ηµερησίου και του Εσπερινού Επαγγελµατικού Λυκείου για τα «µη εξεταζόµενα µαθήµατα» (κατά τις τελικές γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις) διενεργούνται δύο υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιµασίες, µία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετράµηνου και µία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετράµηνου, µε εξαίρεση το µάθηµα «Φυσική αγωγή», τα µαθήµατα προσανατολισµού και το µάθηµα επιλογής «Αγωγή υγείας» της Α’ Τάξης.

Κριτήριο οι εργασίες

Για τα µαθήµατα αυτά οι µαθητές αξιολογούνται µε βάση τις εργασίες που καταθέτουν στον εκπαιδευτικό. Για τα «γραπτώς εξεταζόµενα µαθήµατα» διενεργείται υποχρεωτική ωριαία γραπτή δοκιµασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετράµηνου ή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετράµηνου, σε περίπτωση που αυτή δεν πραγµατοποιηθεί στο πρώτο τετράµηνο λόγω αντικειµενικού προβλήµατος. Σύµφωνα µε τα νέα δεδοµένα για τα Ηµερήσια και τριετή Εσπερινά ΕΠΑΛ, κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις οι µαθητές και των τριών τάξεων των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε έξι µαθήµατα, ως εξής: Α’ Τάξη: «Μαθήµατα γενικής παιδείας»: Νέα Ελληνικά, Αλγεβρα, Γεωµετρία, Φυσική, Χηµεία, Ιστορία. 

Β’ Τάξη: «Μαθήµατα γενικής παιδείας» κοινά για όλους τους τοµείς: Νέα Ελληνικά, Αλγεβρα, Φυσική και τρία «µαθήµατα τοµέα» για καθέναν από τους εννέα τοµείς των επαγγελµατικών λυκείων. Γ’ Τάξη: ∆ύο «Μαθήµατα γενικής παιδείας», Νέα Ελληνικά και Αλγεβρα, και τέσσερα «Μαθήµατα ειδικότητας» (εκ των οποίων τα δύο είναι πανελλαδικώς εξεταζόµενα) για καθεµία από τις 35 ειδικότητες