Παιδεία|29.11.2019 16:31

Καβούρι: Στο νοσοκομείο τέσσερις φοιτητές, σύμφωνα με την ΚΝΕ

Νικολίτσα Τρίγκα

Ο νέος νόμος για το άσυλο και οι αλλαγές στα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση και θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τρίτη (3/12) είναι τα βασικά θέματα για τις διαμαρτυρίας των φοιτητών και τα επεισόδια που έγιναν την Παρασκευή (29/11) στο Καβούρι, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Ομάδα φοιτητών θέλησε να εισέλθει στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζαν οι πανεπιστημιακοί, αλλά τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί κάνοντας χρήση χημικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΝΕ, τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι, με συνέπεια τον τραυματισμό τεσσάρων φοιτητών, μελών της ΚΝΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον «αυταρχισμό της κυβέρνησης» που θέλει να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές.

Στο «στόχαστρο» και η ηλεκτρονική ψηφοφορία

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (μείωση εισακτέων, διαγραφές φοιτητών κ.ά.), για την κατάργηση του ασύλου και την αστυνομοκρατία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εντονη διαμαρτυρία υπάρχει απο τους φοιτητές και για την περίπτωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές κάτι που το έχει ήδη προτείνει ο σύλλογος της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Τρίτη απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος. Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων, προβλέπει την  ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής με ευρύτερες αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ. Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με την χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.
  • Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.
  • Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Χρηματοδότηση βάσει αξιολόγησης

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «παράλληλα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας», ως εξής :

  • Για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση.
  • Για πρώτη φορά πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.
  • Για πρώτη φορά εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ ́ κύκλου.
  • Για πρώτη φορά εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια.
  • Για πρώτη φορά προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

«Η μόνη μας πρόθεση είναι, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα, να αξιολογηθούν από την ΑΔΙΠ, να υπάρχουν οι σωστές και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να κριθεί η ετοιμότητα και η χρησιμότητα της λειτουργίας των νέων τμημάτων και των προγραμμάτων σπουδών» τόνισε από τη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, διευκρινίζοντας ότι η νέα αρχή θα αξιολογήσει και τις συγχωνεύσεις ΤΕΙ - πανεπιστημίων και θα εξετάσει τον προγραμματισμό της λειτουργίας των νέων τμημάτων συνολικά στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων.

επεισόδιαΚαβούριφοιτητέςΚΝΕ